Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så mycket kostar Lunds nya ridhus

Om drygt två år ska Lunds nya ridanläggning stå klar på Ladugårdsmarken norr om Norra Fäladen. Kostnad: 72,3 miljoner kronor.

Den nya ridanläggningen ska ersätta det nuvarande ridhuset på Smörlyckan.Bild: Emil Langvad
Frågan om ett nytt ridhus i Lund har tröskats i de olika kommunala instanserna i över ett decennium. Tanken är att ersätta ridhuset på Smörlyckan, där Lunds civila ryttarförening, LCR, har sin verksamhet idag.
Nu är det – till slut – dags att beställa bygget av en ny ridanläggning på Ladugårdsmarken norr om Norra Fäladen.
Under hösten 2016 hade de beräknade kostnaderna för ridanläggningen skenat iväg till 140 miljoner kronor, mer än dubbelt så mycket som de 66 miljoner kronor som avsatts i budgeten.
Men nu har summan pressats rejält.
När politikerna kommunstyrelsen på onsdagen ska diskutera beställningen av ett nytt ridhus ligger kalkylen på 72,3 miljoner kronor. Det finns dock en osäkerhetsfaktor – tjänstemännen konstaterar att det inte finns några referensobjekt att jämföra med, så det är svårt att veta om siffran är rimlig.
Enligt planerna ska LCR hyra den nya ridanläggningen av kommunen. Det ska också vara möjligt för kommunens andra ryttarföreningar att hyra in sig.
Men Lunds kommun tänker inte bygga stall åt de privatägda hästar, som LCR:s medlemmar idag har på ridhuset. Däremot kan kommunen upplåta mark om föreningen själv vill bygga stall.
Enligt en preliminär tidsplan ska den nya ridanläggningen vara redo att tas i bruk den 1 juni 2020.
Marken där det nuvarande ridhuset finns ska enligt planerna exploateras i framtiden.
Efter att kommunstyrelsen behandlat ärendet ska beställningen av den nya ridanläggningen klubbas slutgiltigt av kommunfullmäktige.
Gå till toppen