Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Aleksander Gabelic ny EU-parlamentariker – lång väg från Arlöv till Bryssel

För trettio år sedan åkte han som ung SSU:are från Arlöv till Zimbabwe för att lära sig afrikansk politik. Nu är han åter i Harare som ordförande för Svenska FN-förbundet.
– Och här får jag veta att jag blivit EU-parlamentariker. Helt fantastiskt, säger Aleksander Gabelic.

"Jag brinner för EU-samarbetet och internationella frågor", säger Aleksander Gabelic, som tar över den plats i EU-parlamentet som jämtlänningen Jens Nilsson suttit på sedan 2011.Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
Aleksander Gabelic är född 1965 i Arlöv. Han gick tidigt med i SSU och är ordförande för Svenska FN-förbundet sedan 2000. Det var ett uppdrag som han 2006-10 kombinerade med rollen som socialdemokratisk riksdagsman.
Nu ska han även pröva på uppdraget som EU-parlamentariker. Den möjligheten har uppstått sedan den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Jens Nilsson tragiskt gått bort efter en kort tids sjukdom. Det officiella beskedet från Valmyndigheten kom under onsdagsmorgonen.
– Jens Nilsson var en uppskattad och erkänt skicklig partivän som med stor förtjänst stod upp för svensk socialdemokratis värderingar och politik på EU-nivå. Jag hoppas kunna fortsätta det arbetet i hans anda, säger Gabelic.
Han påpekar att han faktiskt varit EU-parlamentariker tidigare – men bara under fyra dagar under en oviss valräkning.
– I EU-valet 2014 var det väldigt nära. Jag var inröstad i EU-parlamentet i fyra dagar, men åkte ut när de allra sista rösterna hade räknats. Det var på håret. Den plats som jag hoppades på gick i stället till Max Andersson från Miljöpartiet.
Aleksander Gabelic på tidig bild från uppväxtkvarteren kring Grönvägen i Arlöv.Bild: Lars Brundin
Nu ska Aleksander Gabelic samarbeta med såväl Max Andersson som 769 andra EU-parlamentariker i Bryssel. Aleksander Gabelic säger sig i grunden vara mer diplomat än politiker och har "lätt att samarbeta med alla människor".
– Det är sakfrågorna som är viktiga för mig. I den tid vi lever är det viktigare än någonsin med samarbete. Jag brinner för EU-samarbetet och för att EU ska fungera allt bättre.
Innebär det att du kan samarbeta även med företrädare för Sverigedemokraterna, Front National och Jobbik?
– Nja, samarbete kan ju göras på så många olika sätt. Min utgångspunkt är att vara en person som jobbar för konkreta resultat i den partigrupp som jag tillhör. I de olika utskotten gäller det därutöver att jobba över partigränserna. Det är något som jag successivt måste lära mig, säger han.
Aleksander Gabelic växte i Arlöv upp med serbiska och kroatiska föräldrar, men han bor numera i Linköping. Han är dock noga med att understryka att hans skånska rötter inte går att utplåna.
– Jag är både skåning, östgöte, svensk, europé och världsmedborgare.
– Det skånska finns alltid med mig. I EU-parlamentet i Bryssel och Strasbourg tänker jag tala skånska. Det har jag alltid gjort. Jag utgår från att tolkningen från skånska kommer att fungera, säger han.
Gå till toppen