Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Aleksander Gabelic ny EU-parlamentariker – lång väg från Arlöv till Bryssel

För trettio år sedan åkte han som ung SSU:are från Arlöv till Zimbabwe för att lära sig afrikansk politik. Nu är han åter i Harare som ordförande för Svenska FN-förbundet.
– Och här får jag veta att jag blivit EU-parlamentariker. Helt fantastiskt, säger Aleksander Gabelic.

"Jag brinner för EU-samarbetet och internationella frågor", säger Aleksander Gabelic, som tar över den plats i EU-parlamentet som jämtlänningen Jens Nilsson suttit på sedan 2011.Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
Aleksander Gabelic är född 1965 i Arlöv. Han gick tidigt med i SSU och är ordförande för Svenska FN-förbundet sedan 2000. Det var ett uppdrag som han 2006-10 kombinerade med rollen som socialdemokratisk riksdagsman.
Nu ska han även pröva på uppdraget som EU-parlamentariker. Den möjligheten har uppstått sedan den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Jens Nilsson tragiskt gått bort efter en kort tids sjukdom. Det officiella beskedet från Valmyndigheten kom under onsdagsmorgonen.
– Jens Nilsson var en uppskattad och erkänt skicklig partivän som med stor förtjänst stod upp för svensk socialdemokratis värderingar och politik på EU-nivå. Jag hoppas kunna fortsätta det arbetet i hans anda, säger Gabelic.
Han påpekar att han faktiskt varit EU-parlamentariker tidigare – men bara under fyra dagar under en oviss valräkning.
– I EU-valet 2014 var det väldigt nära. Jag var inröstad i EU-parlamentet i fyra dagar, men åkte ut när de allra sista rösterna hade räknats. Det var på håret. Den plats som jag hoppades på gick i stället till Max Andersson från Miljöpartiet.
Aleksander Gabelic på tidig bild från uppväxtkvarteren kring Grönvägen i Arlöv.Bild: Lars Brundin
Nu ska Aleksander Gabelic samarbeta med såväl Max Andersson som 769 andra EU-parlamentariker i Bryssel. Aleksander Gabelic säger sig i grunden vara mer diplomat än politiker och har "lätt att samarbeta med alla människor".
– Det är sakfrågorna som är viktiga för mig. I den tid vi lever är det viktigare än någonsin med samarbete. Jag brinner för EU-samarbetet och för att EU ska fungera allt bättre.
Innebär det att du kan samarbeta även med företrädare för Sverigedemokraterna, Front National och Jobbik?
– Nja, samarbete kan ju göras på så många olika sätt. Min utgångspunkt är att vara en person som jobbar för konkreta resultat i den partigrupp som jag tillhör. I de olika utskotten gäller det därutöver att jobba över partigränserna. Det är något som jag successivt måste lära mig, säger han.
Aleksander Gabelic växte i Arlöv upp med serbiska och kroatiska föräldrar, men han bor numera i Linköping. Han är dock noga med att understryka att hans skånska rötter inte går att utplåna.
– Jag är både skåning, östgöte, svensk, europé och världsmedborgare.
– Det skånska finns alltid med mig. I EU-parlamentet i Bryssel och Strasbourg tänker jag tala skånska. Det har jag alltid gjort. Jag utgår från att tolkningen från skånska kommer att fungera, säger han.
Gå till toppen