Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Hyllningar till Martin Luther King på årsdag

"Såret är fortfarande öppet", slog den amerikanske pastorn Jesse Jackson fast när han kvällen innan 50-årsdagen av mordet på Martin Luther King stod på den hotellbalkong Memphis där den då 39-årige aktivisten sköts till döds.

Människor samlas för att hylla och högtidlighålla att det 50-år sedan medborgarrättskämpen Martin Luther King mördades.Bild: Mark Humphrey /AP/TT
– Det kommer alltid att vara en källa till smärta och oro, sade Jackson som ingick i Kings krets och som befann sig på hotellet när han mördades.
– De hände så plötsligt, mitt under ett samtal, på väg till middagen. Han kommer alltid att vara 39.
USA präglas fortfarande 50 år senare av stora motsättningar mellan olika befolkningsgrupper, ett faktum som delvis präglade hyllningsmanifestationerna på årsdagen. Förutom i Memphis i delstaten Tennessee där dådet ägde rum samlades människor i exempelvis Washington DC där King gav sitt berömda "Jag har en dröm"-tal.
– När vi tittar tillbaka på hur situationen är när det gäller rasrelationer, så har vi haft enorma framgångar under 50 år men vi är långt ifrån där vi borde vara, säger Kings son som har samma namn som sin berömde far och som befinner sig i Memphis för att delta i en symbolisk årsdagsmarsch.
Martin Luther King var i Memphis för att göra ett framträdande inför strejkande renhållningsarbetare. På kvällen den 4 april 1968 sköts han till döds när han stod ute på balkongen till sitt hotell. Den förrymde fången James Earl Ray fälldes för mordet och dömdes till 99 års fängelse.
Gå till toppen