Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vuxnas ansvar lyfts fram i pjäs om trakasserier

Skolans alla ”apor och vargar” får Eva att fly in i en digital verklighet – där hon inte kallas kramkladdis och får innebandyklubbor uppkörda mellan benen. Pjäsen ”Jag är Aviola” vill bidra till samtal om empati och trakasserier. I dagarna spelas den på flera skolor i Lund.

Ulrika Nilsson spelar Eva i pjäsen ”Jag är Aviola” som behandlar sexuella trakasserier, kärlekslängtan och utanförskap. Under onsdagen och torsdagen gör hon monologen på Svaleboskolan i Veberöd.Bild: Ingemar D Kristiansen
”Alla ska trivas på Svaleboskolan” står det i pappersbokstäver i taket till Veberödsskolans uppehållsrum för mellanstadiet. Under detta budskap sitter en fjärdeklass som just ska se en monologföreställning på samma tema.
Skådespelaren Ulrika Nilsson, som gestaltar pjäsens enda person Eva, kommer in i rummet. Hon gråter och tårarna ackompanjeras av de inledande tonerna till låten ”Titanium” med artisten Sia.
Eva berättar om lappen i skolkorridoren där det stod att hon var en ”jävla kramkladdis”.
– Det var konstigt att den fick sitta kvar. Varför plockade ingen vuxen ner den? frågar hon sig.
Vuxnas ansvar är genomgående i den turnerande pjäsen ”Jag är Aviola”, som är skriven av dramatikern Henrik Ståhl i samarbete med antimobbningsstiftelsen Friends.
– Med vuxna måste man vara tydlig. Man kan inte säga ”Jag har ont i magen” för då förstår de inte. Men man kan inte heller skrika för då blir de arga. Man måste säga ”Jag känner mig ensam”, säger Eva i en pik till vuxenvärldens bristande observationsförmåga.
I pjäsen flyr Eva in i en Minecraft-värld där hon är ”Aviola” som ingen kan skada. Hon är ”bulletproof” som Sia sjunger i den återkommande låten – skyddad från taskiga snaps, kompisar som bara vill vara helgbästisar och killar som trakasserar henne med bandyklubbor.
– Tänk om någon körde upp en bandyklubba mellan er pappas ben på hans jobb? Hur sjukt skulle inte det vara? frågar Eva retoriskt.
Tova Friberg, Alice Larsen och Amanda Larsen gillade pjäsen ”Jag är Aviola” eftersom den gav en bra bild av hur det är att bli mobbad.Bild: Ingemar D Kristiansen
Efter den tjugo minuter långa föreställningen får eleverna ställa frågor till Ulrika Nilsson.
Har det här hänt på riktigt? Är det svårt att gråta i pjäsen? Har du själv byggt Minecraft-rummet? undrar fjärdeklassarna.
De berättar att de känner till Friends eftersom stiftelsen tidigare varit på skolan och pratat om nätmobbning.
– Då vet ni också att allt sånt här som händer Eva är förbjudet. Det är också viktigt att komma ihåg att vuxna bär ett ansvar att ta reda på vad som har hänt. Det står i lagen, säger Ulrika Nilsson.
Med pjäsen får lärarna handledningsmaterial att arbeta vidare med i klassrummen.
Fjärdeklassarna Amanda Larsen, Alice Larsen och Tova Friberg tycker att pjäsen var bra.
– Hon kunde verkligen visa hur det är att bli mobbad, säger Amanda Larsen.
– Man förstår hur det känns, säger Alice Larsen.
– Det var bra att hon förklarade hur det är, säger Tova Friberg.
Ulrika Nilsson gör monologen sammanlagt sex gånger på Svaleboskolan i två dagar. Under tisdagen var hon på Järnåkraskolan.
– Jag träffar oerhört mycket människor och det känns bra när jag får höra att de har haft fina samtal i klassrummet efteråt, säger hon.
Den 6 april kommer ”Jag är Aviola” till Lunds Montessorigrundskola och den 25-26 april till Killebäckskolan.
Gå till toppen