Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Åsa Fång fick ta emot Annalisa Ericson-stipendiet

På torsdagskvällen fick musikalstjärnan Åsa Fång ta emot Annalisa Ericson-stipendiet inför en överraskad ”Pippin”-publik på Malmöoperan.

Åsa Fång.Bild: Per Jahnke
Skådespelerskan och revystjärnan Annalisa Ericson avled 2011 och efterlämnade sig ett stipendium på 50 000 kronor som de senaste tre åren gått till Annica Edstam (2016), Linda Olsson (2015) och Anna-Maria Hallgarn (2014).
På torsdagskvällen var det dags att dela ut 2017 års stipendium och eftersom mottagaren gör en av huvudrollerna i ”Pippin” på Malmöoperan så blev det Malmöpubliken som fick se priset tas emot. Åsa Fång gör just nu rollen som Katarina i musikalen ”Pippin”, men har även tidigare setts i stora roller på Malmöoperan: ”Miss Saigon”, ”Dr Zjivago”, ”Jesus Christ Superstar”, ”Billy Elliot”, ”Kinky boots” och ”Spelman på taket”. Dessutom har hon showat med Robert Gustafsson i hans jubileumsshow och gjort fars med Lasse Brandeby.
– Jag blev så otroligt stolt och glad över detta. Det är ett fint erkännande för det man gör, säger Åsa Fång.
Hur ser din relation till Annalisa Ericson ut?
– Jag har ju vuxit upp med hennes filmer. ”Blåjackor” med Nils Poppe är väl det starkaste minnet. Hon hade en imponerande bredd och gjorde fars, revyer, film och det tycker ju jag också är kul, säger Åsa Fång.
Men skulle du säga att du har en speciell relation till just Annalisa Ericson?
– Nej, inte på det viset. Men det har jag inte med så många. Jag beundrar väldigt många personer och hon är en av dem.
Har du hunnit specialstudera henne närmare nu sedan du fick beskedet?
– Ja, det är ju det fantastiska med Google att man så lätt kan börja kolla upp mer och hitta gamla klipp.
Vad händer härnäst för Åsa Fång?
– Jag spelar ”Pippin” på Malmöoperan fram till den 21 april och sen har jag en massa härliga grejer på gång, men tyvärr kan jag inte avslöja dem nu, säger Åsa Fång.
Så här lyder juryns motivering: ”Juryn har det stora nöjet att dela ut årets stipendium till en artist som vi har haft blickarna på alltsedan Annalisa Ericson grundade stiftelsen 2005. Vi har sett henne i ett stort antal produktioner, där hon gestaltat allt från giftig spindelkvinna via Maria Magdalena och passionerad balettfröken, till komedienne hos Robert Gustafsson. Hela tiden med glimten i ögat, ett gediget karaktärsarbete och en magnifik sångröst. Det verkar inte finnas någon roll som hon inte bemästrar. Som en röd tråd genom allt detta löper hennes tolkningar av Edith Piaf, både på skiva och live. De senaste åren har vi sett henne i bland annat Miss Saigon, Dr Zjivago, Billy Elliot, Kinky Boots, Spelman på taket och nu även som Katarina i musikalen Pippin.”
Håll koll på Malmös scenkonstliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen