Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Här är Skånes största konkurser i mars

I mars gick 79 skånska bolag omkull. Det ska jämföras med 83 konkurser under motsvarande månad förra året. Den omsättningsmässigt största konkursen drabbade företaget United interfood i Malmö som sysslat med import och export av livsmedel.

På nationell basis minskade antalet konkurser i mars med fyra procent. Totalt gick 495 aktiebolag i graven, vilket kan jämföras med 517 konkurser under motsvarande period i fjor. Det visar siffror från kreditupplysningsföretaget Creditsafe.
Det är sjätte månaden i rad med sjunkande antal konkurser i Sverige, och samtliga storstadsregioner följer den positiva trenden.
För Skånes vidkommande innebar den gångna månaden spiken i kistan för Slagtkastellet, bolaget som drivit Slagthuset i Malmö. Månader av fruktlösa försök att rädda verksamheten slutade med att bolaget till slut kastade in handduken. Enligt konkursförvaltaren, Ola Sellert, var den utlösande faktorn nöjespalatsets indragna serveringstillstånd.
Några av de omsättningsmässigt största konkurserna i Skåne finns även med bland de största konkurserna i hela landet. Det handlar bland annat om byggbolaget Ideal hotel group i Malmö som sysslat med hotellrenoveringar.
– Jag har ännu inte fått kontakt med någon ställföreträdare i bolaget och kan därför inte säga så mycket i nuläget. Men det var ett tag sedan som det förekom någon verksamhet i bolaget, och det finns en del arbetstagare som har löneanspråk. I övrigt arbetar vi med att kartlägga bakgrunden till konkursen, säger konkursförvaltaren, advokat Annika Boström på Ljungholm & Boström Advokater.
När det gäller Skånes största konkurs, United interfoods i Malmö, har konkursförvaltaren hunnit inventera bolagets lager med livsmedel och lagt ut en del partier till försäljning:
– De delar i lagret som har varit möjliga att avsätta på den svenska marknaden har vi också sålt på auktion, säger Peter Öfverman, vd för Ackordscentralen Syd/Malmö.
Han förklarar att det tidigare har skett en revision av livsmedelsgrossisten som påförts skatter, men att bolaget inte har kunnat betala sina skulder och således hamnat på obestånd.
– Det hela skulle kunna bottna i oredovisad försäljning, vilket Skatteverket då har haft synpunkter på. Men det är bara en fundering, jag kan inte med säkerhet säga att det är på det viset, säger Peter Öfverman.
FöretagSäteOmsättning (i tusen kronor)Antal anställda
United interfood i MalmöMalmö55 1789
Ideal hotel group i MalmöMalmö52 6742
SlagtkastelletMalmö23 25514
Bakker HollandMalmö13 3228
Byggexperterna i EuropaFlyinge8 51011
Jonas Månsson Livs AktiebolagLund6 2519
Abitare mindre 7 ABTrelleborg6 0950
SydeventÖdåkra5 8041
Möllan taxiMalmö5 2275
Snickeriprodukter i södra SverigeStaffanstorp5 1401
Gå till toppen