Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Inget beslut om ridhuset – ridvägar måste utredas ytterligare

Nästan alla hinder för att bygga en ny ridanläggning i norra Lund är avklarade. Men än är ekipaget inte i mål – nu skickas ridhusfrågan tillbaka till tjänstemännen för att räta ut frågetecken kring ridvägar.

Den nya ridanläggningen ska ersätta det nuvarande ridhuset på Smörlyckan.Bild: Emil Langvad
Frågan om ett nytt ridhus i Lund har tröskats i de olika kommunala instanserna i över ett decennium. Tanken är att ersätta ridhuset på Smörlyckan, där Lunds civila ryttarförening, LCR, har sin verksamhet idag.
På onsdagskvällen var planen att politikerna i kommunstyrelsen till slut skulle säga ja till att dra igång bygget. Men så blev det inte.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet ville gå vidare, men den samlade oppositionen sa nej, av lite olika anledningar:
* Liberalerna och Vänsterpartiet var oroliga över det faktum att man ännu inte slutit någon överenskommelse med markägare om ridvägar och ville utreda den delen ytterligare.
* Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern och Förnyalund höll med om detta, men ville dessutom undersöka en alternativ placering av ridhuset.
* Sverigedemokraterna ville att ärendet skulle skickas tillbaka för att man ska hitta en annan plats för ridanläggningen, exempelvis i närheten av Södra Sandby.
Eftersom S och MP stödde V och L efter att ha förlorat den första omröstningen vann V:s och L:s yrkande. Därmed får tjänstemännen nu i uppdrag att räta ut frågetecknen kring ridvägarna i området, innan frågan åter hamnar på politikernas bord. Däremot ska någon alternativ placering inte utredas.
Den nya ridanläggningen beräknas kosta 72,3 miljoner kronor att bygga och enligt en preliminär tidsplan ska den vara redo att tas i bruk den 1 juni 2020. Det är oklart hur tidsplanen påverkas av det nya beslutet.
Marken där det nuvarande ridhuset finns ska enligt planerna exploateras i framtiden.
Läs alla artiklar om: Lunds nya ridhus
Gå till toppen