Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Låt den fortsatta debatten om Arbetsförmedlingen baseras på fakta och saklighet.”

Offentlig arbetsförmedling presterar inte sämre än privat arbetsförmedling, skriver Johan Berg, arbetsförmedlare och debattör.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Visst stämmer det att Arbetsförmedlingen behöver bli bättre på vissa områden, skriver Johan Berg.

Bild: Henrik Rosenqvist

Annons

Ikväll har SVT premiär för sin nya serie Sveriges bästa arbetsförmedling. Arbetsförmedlingens framtid är osäker. En majoritet i riksdagen, allianspartierna och Sverigedemokraterna, vill förändra myndigheten i grtunden och privatisera arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingens vara eller icke vara debatteras flitigt, men debatten präglas inte alltid av sanningsenliga uttalanden från dem som inte gillar Arbetsförmedlingen. En mängd myter om myndigheten sprids i både traditionella och sociala medier. Fakta är att:

1. Svenskt Näringsliv har spridit falska nyheter om Arbetsförmedlingen i åtta år. Nyligen avslöjades i Dala-Demokraten (24/3) hur Svenskt Näringsliv i två rapporter från 2010 och 2013 påstått att arbetsförmedlare förmedlar mindre än ett jobb i månaden, något som använts som slagträ i debatten om Arbetsförmedlingen. Men idag kan Svenskt Näringsliv, som vill lägga ned Arbetsförmedlingen, inte svara på hur uppgifterna har tagits fram och medger också att uppgifterna i rapporterna är felaktiga.

Annons

Annons

2. Arbetsförmedlingens betydelse har stärkts. I och med sociala mediers och bemanningsföretagens intåg på marknaden de senaste åren anser kritikerna att Arbetsförmedlingens betydelse vid rekrytering har minskat. Men siffror från Statistiska centralbyråns arbetskraftsundersökningar visar att det är precis tvärtom. Arbetsförmedlingens marknadsandel vid rekrytering har ökat med 20 procent de senaste tio åren, om man jämför perioden 2015–2017 med högkonjunkturen 2006–2008.

3. Arbetsförmedlingens arbete med etablering av nyanlända har gett positiva effekter. När etableringsreformen trädde i kraft 2010 tog Arbetsförmedlingen över ansvaret för etablering av nyanlända från kommunerna. Centerpartiet vill se en återkommunalisering och påstår att Arbetsförmedlingen har misslyckats med sitt uppdrag, men partiet har i sin skuggbudget försökt mörka granskningar av etableringsreformen. Forskare vid Stockholms universitet, Pernilla Andersson Joona, Alma Wennemo Lanninger och Marianne Sundström, konstaterar att Arbetsförmedlingens arbete har gett positiva effekter och inneburit både högre lönenivåer och ökad sannolikhet för nyanlända att vara sysselsatta. Riksrevisionen slår också i sin granskning fast att en återkommunalisering inte är en lösning när det gäller integrationen av nyanlända.

Annons

4. Offentlig arbetsförmedling presterar inte sämre än privat arbetsförmedling. Förespråkarna för en nedläggning av Arbetsförmedlingen, till förmån för en privatiserad variant, påpekar ofta att privata aktörer presterar bättre än offentlig arbetsförmedling. Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Annika Qarlsson har i flera debattartiklar påstått detta, liksom Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. Det är en slutsats som nog skulle förvåna forskarna vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, Ifau, som utifrån svensk och internationell forskning kan konstatera att deras påstående saknar belägg. En omfattande sammanställning av internationell forskning från 2016, beställd av Ifau, pekar snarare på att privat arbetsförmedling presterar sämre.

Annons

Men visst stämmer det att Arbetsförmedlingen behöver bli bättre på vissa områden, till exempel när det gäller hur beslut kring nystartsjobb fattas, något som också Riksrevisionen konstaterat. Även kontrollen av a-kassan måste bli bättre. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, riktade i november i fjol skarp kritik mot Arbetsförmedlingen i detta sammanhang.

Debatten om Arbetsförmedlingen lär fortsätta inte minst detta valår och senast den 31 januari nästa år ska den statliga arbetsmarknadsutredning som pågår redovisas. Min förhoppning är att debatten framöver i större utsträckning baseras på saklighet och fakta och inte på faktaresistens och desinformation som både höga partiföreträdare och näringslivstoppar har försökt sprida.

Annons

Johan Berg

Johan Berg är arbetsförmedlare och debattör.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy