Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Memphis kyrkklockor ringde för King

Femtio år efter mordet på Marthin Luther King fortsätter den rörelse som han en gång företrädde att kämpa för alla medborgares rättigheter i USA.

Släktingar till Marthin Luther King förbereder sig för klockringning till minne av Kings död, utanför King Center i Atlanta, Georgia, på onsdagen.Bild: Alyssa Pointer/AP/TT
Amerikaner samlades under onsdagen på flera håll i USA för att hedra årsdagen då Martin Luther King sköts ihjäl. Exakt klockan 18:01 på onsdagskvällen, lokal tid, ringde Memphis kyrkklockor 39 gånger – ett slag för varje år King levde – för att markera den tid då King sköts ihjäl på en hotellbalkong i Memphis.
Men kulor kan inte döda en rörelse, konstaterade Kings vän, människorättskämpen Jesse Jackson, inför tusentals åhörare som samlats utanför hotellet för att hedra Kings minne.
King hade åkt till staden för att ge sitt stöd till renhållningsarbetare som strejkade för bättre arbetsvillkor.
– Jag har sett det förlovade landet. Jag kommer kanske inte komma dit med er, sade King till arbetarna samma dag han sköts ihjäl.
– Men jag vill att ni ska veta ikväll att vi, som ett folk, kommer nå det förlovade landet.
Kings son Martin Luther King III, som också talade i Memphis, sade att trots framstegen som gjorts sedan Kings dagar så återstår flera stora problem.
– Vi har gjort stora framsteg på 50 år. Men vi är inte i närheten av där vi borde vara. Han (Martin Luther King) visste att som nation kan och måste vi göra mer.
Även president Donald Trump uppmärksammade årsdagen.
"Det är inte regeringen som kommer nå upp till Kings ideal, utan det är folket i detta stora land som kommer se till att vår nation representerar allt som är bra och sant, och som står för enighet, fred och rättvisa", skrev Trump i ett uttalande.
Fakta

Bakgrund: Martin Luther Kings liv i fem punkter

Född 1929 i Atlanta i delstaten Georgia. Studerade sociologi vid Morehouse College och teologi vid Crozer Theological Seminary. Blev pastor i Alabama som 25-åring. Året därpå, 1955, tog han en doktorsexamen i teologi vid Boston University.

Gifte sig 1953 med Coretta Scott i hennes hemstad Heiberger i Alabama. Paret fick fyra barn. Blev 1957 medborgarrättsorganisationen Southern Christian Leadership Conferences (SCLC) förste ordförande.

Ledde 1955 en kampanj mot bussegregation, det vill säga att svarta var tvungna att sitta på särskilda platser i bussar. Han kämpade mot segregation och rasism i Georgia och organiserade uppmärksammade protester i Birmingham i Alabama 1963. Samma år var han med och ordnade en stor protestmarsch i Washington DC, det var under den han höll sitt berömda "Jag har en dröm"-tal. King deltog även i de historiska marscherna mellan Montgomery och Alabama för svartas rösträtt.

Martin Luther King förespråkade icke-våld. Han fick Nobels fredspris 1964. I slutet av sitt liv ifrågasatte han USA:s deltagande i Vietnamkriget och talade för politiska allianser mellan alla – oavsett hudfärg.

Mördades i Memphis i Tennessee den 4 april 1968. King hade rest till dit för att ge sitt stöd åt strejkande renhållningsarbetare, men sköts ihjäl på balkongen till sitt hotell med ett skott. Den förrymde fången James Earl Ray fälldes för mordet och dömdes till 99 års fängelse, men än i dag är konspirationsteorier om mordet i omlopp.

Källor: NE, National Cilvil Rights Museum med flera

Gå till toppen