Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Timbuktu gör ”West side story” för Malmö opera

Jason ”Timbuktu” Diakité står för översättningen när ”West side story” blir musikal på Malmö opera i höst. Stjärnregissören Kasper Holten står för regin och i huvudrollen som Tony hittar vi musikalstjärnan Anton Zetterholm. Även världssopranen Patricia Petibon kommer till Operan för att göra huvudrollen i "La traviata" i höst.

Jason "Timbuktu" Diakité.Bild: Fredrik Sandberg/TT
På torsdagsmorgonen presenterade Malmö opera sitt säsongsprogram för hösten 2018/våren 2019. Det var första gången som den nye operachefen Michael Bojesen fick äran att presentera ett säsongsprogram.
Det har sedan tidigare avslöjats att Malmö opera ska sätta upp Leonard Bernsteins klassiska musikal ”West side story” i höst i regi av Kasper Holten. Vad som dock inte var känt är att den svenska översättningen denna gång gjorts av svensk och skånsk hiphops störste: Jason ”Timbuktu” Diakité. Och i huvudrollen hittar vi Anton Zetterholm som tidigare gjort huvudrollen i ”Fantomen på operan” på Cirkus och gjorde West End-debut i ”Les Miserables” 2013.
– Jag tycker att ”West side story” är den bästa musikalen som är skriven. Musiken är genial och den är som upplagd att spela här med hela orkestern. Sen får man inte göra vad som helst med föreställningen. Den ska utspela sig i 50-talets New York och därför har vi bett Timbuktu att översätta den. Hela situationen med kulturer och barriärer där människor är rädda för det de inte känner till är mer aktuellt än någonsin, säger operachefen Michael Bojesen.
Michael Bojesen under säsongspresentationen på Malmö opera.Bild: Hussein El-alawi
Anton Zetterholm var på plats för säsongspresentationen och är väldigt glad för att få göra rollen som Tony. Efter flera år utomlands, främst i Tyskland, Österrike och London så vill han nu söka sig hemåt.
– Jag kommer från Växjö och tycker att det här är en bra anledning att komma hem till södra Sverige. ”West side story” är en sådan klassiker och Tony är ju huvudrollernas huvudroll. Så det blir något att bita i, säger Anton Zetterholm.
Anton Zetterholm slog igenom i Tyskland när han spelade Tarzan och har sedan dess haft massor av fans där.
– Det är både charmigt och skrämmande. När man har asiatiska fans som flyger från Tokyo till St Gallen för att se mig uppträda en kväll och sen flyger tillbaka igen så känns det lite galet.
Anton Zetterholm under säsongspresentationen på torsdagen.Bild: Hussein El-alawi
Vad hoppas du kunna göra som Tony?
– Det blir ju nu en ny översättning av Timbuktu, så vi får först se hur den blir. Den är inte helt enkel att sätta i ett nytt språk. Men jag hoppas såklart kunna sätta min egen prägel, säger Anton Zetterholm.
”West side story” får premiär den 31 augusti och den andra huvudrollen som Maria kommer att göras av Frida Johansson.
Under den kommande säsongen kommer Malmö opera även att ge bland annat Verdis opera ”La traviata” i regi av Oliver Py och i huvudrollen hittar vi den franska världssopranen Patricia Petibon, vilket skapade glädjeutrop bland operapersonalen under säsongspresentationen.
– Jag ser väldigt mycket fram emot att hon ska komma. En fantastisk röst och scenutstrålning. Med hjälp av personliga kontakter så har vi fått hit henne, berättar Michael Bojesen.
Patricia Petibon.
Säsongen bjuder även på en världspremiär av operan ”Schlagt sie tot!” om Martin Luther. Den skulle egentligen ha haft premiär under reformationsjubileet 2017 i Wiesbaden, men så ställdes föreställningen in och då pratade Michael Bojesen med den danske kompositören bakom, Bo Holten, och nu blir det istället premiär i Malmö.
– När jag började här så var ett uttalat mål att utveckla Öresundssamarbetet så detta är en del av det. Föreställningen handlar om Martin Luther som maktperson och det finns tydliga paralleller till nutid så som Trump. Den tyske barytonsångaren Dietrich Henschel gör rollen som Martin Luther och Peter Oskarson ska regissera, berättar Michael Bojesen.
Wagners opera ”Den flygande holländaren” sätts upp och det har sin anledning.
– Jag älskar Wagner. Han är den störste kompositören, men det är så komplext att sätta upp hans verk som inte alltid är så omedelbara. Men ”Den flygande holländaren” är det. Sen är detta också en möjlighet för oss att introducera Cornelia Beskow som är en fantastisk sångerska och som vi nog inte kommer att ha råd att ta hit om några år, säger Michael Bojesen.
Rickard Söderberg.Bild: Tom Wall
En som de däremot har råd att ta in är Rickard Söderberg som nu knyts till Malmö opera på tvåårskontrakt. Under första säsongen ska han göra allsångskonserter i foajén och andra arrangemang. Men det är redan bestämt att han ska in i föreställningar under kommande säsonger.
– Det passade inte till den här säsongen. Men tanken är att han ska vara en del av Malmö operas varumärke och en del av vårt uttryck. Han är en fantastisk ambassadör för jämlikhet och mångfald, säger Michael Bojesen.
I september ger de sig ut på turné med ”Carmen” och det blir i en annorlunda form.
– Carmen kommer att jobba i en foodtruck som kör ut på fyra olika platser i Malmö. Möllevångstorget exempelvis, säger Michael Bojesen.
Michael Bojesen.Bild: Hussein El-alawi
Dessutom blir det barockopera på Malmö opera för första gången på länge. Händels ”Il trionfo del tempo e del disinganno” får premiär i maj nästa år och det värmer Michael Bojesens hjärta.
– Jag tycker mycket om barockopera. Det är en så annorlunda värld inom operan. När folk frågar om man tycker om opera så är det nästan som att fråga om man tycker om mat. Operan kan vara så mycket eftersom det är 400 års musikhistoria. Barockoperan är helt speciell, säger Michael Bojesen.
Håll koll på Malmös kulturliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Fakta

Premiärer på Malmö opera nästa säsong

29 juni: ”Förvandlingar i helvetet”. Operaverkstan i samarbete med bl a Sommarscen Malmö

25 augusti: ”West side story”

25 augusti: ”Carmen på lastbil”. Spelas i fyra olika stadsdelar i Malmö.

13 oktober: ”Belonging” med Skånes dansteater

17 november: ”La traviata”

15 december: Nypremiär av ”Snödrottningen” av Benjamin Staern.

2 februari: ”Den flygande holländaren”

2 mars: ”En alldeles särskild dag” i samarbete med Helsingborgs stadsteater där det också blir premiär. Baserad på Ettore Scolas filmklassiker från 1977. Musik av PO Nilsson.

15 mars: ”Matilda – The Musical”

23 mars: ”Komedi på en bro” på Operaverkstan

11 maj: ”Schlagt sie tot!”

Gå till toppen