Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Vellinge satsar flera miljoner på nya pendlarparkeringar i byarna

Trafiktrycket i byarna ökar i takt med att fler pendlare väljer att ta tåget från Östra Grevie och Västra Ingelstad. Därför satsar kommunen närmare två miljoner på nya pendlarparkeringar i byarna.

Efter synpunkter från kommuninvånare satsar Vellinge flera miljoner på nya pendlarparkeringar vid pågatågsstationerna i Västra Ingelstad och Östra Grevie.Bild: Bengt Arvidson
Pågatågsstationerna i Östra Grevie och Västra Ingelstad invigdes för drygt två år sedan. I takt med att fler väljer tåget framför bilen har kommunen fått in synpunkter på att det saknas p-platser vid stationerna. Det ska man nu åtgärda genom att anlägga nya pendlarparkeringar på båda orterna. Arbetet startar i nästa vecka.
– I Östra Grevie är trycket jättestort. Folk efterfrågar de här bitarna, men man ska inte bygga ut för stort för snabbt. Då hade folk ringt och undrat varför vi ödslar parkeringsyta istället, säger Jan-Åke Hansson, som är ny teknisk chef i Vellinge kommun.
I Västra Ingelstad byggs 35 parkeringsplatser på grusplanen där pendlare ställer sina bilar idag. Återvinningsstationen som finns på platsen kommer att ligga kvar på samma ställe. I Östra Grevie planeras 23 nya p-platser. Det kommer också att tillkomma ytterligare cykelställ vid stationerna.
Sammanlagt investerar kommunen närmare två miljoner på utbyggnaden som beräknas vara klar till sommaren. Och det slutar inte där. Under hösten inleds etapp två i projektet.
– Det blir minst ett tjugotal parkeringsplatser till på varje ort, men det kan bli fler, säger projektledaren Christian Lagerblad.
Miljötänket får också stort utrymme i planerna. I Västra Ingelstad får två p-platser laddstationer för elbilar.
– Vi försöker förnya och få med laddstationer överallt där det blir en större ansamling av bilar. Det kommer hela tiden nya biltyper, det är hybrider eller hundra procent elektricitet. Ska man skapa mervärde för kommuninvånare får man försöka hänga med i tiden, säger Christian Lagerblad.
Laddstationer för elbilar finns redan på flera platser i kommunen: Vid kommunhuset i Vellinge, Nyckelhålsparken i Höllviken, Bäckatorget och Skanörs hamn samt vid Falsterbo Strandbad. Ytterligare tillkommer när Stortorget och det nya Campusområdet byggs om och ut.
– Om inte vi skapar förutsättningar med de här parkeringsplatserna, så är det ingen annan som gör det. Ska det bli förändring i samhället måste de stora aktörerna som kommunen ta sitt ansvar och därför är det viktigt att vi går i bräschen, säger Jan-Åke Hansson.
Planer på att utöka pendlarparkeringarna finns också på andra håll i kommunen, bland annat när resecentret vid Vellinge ängar rustas upp under året. Senare i år ska också parkeringen intill stora rondellen i Höllviken byggas ut med fler platser och laddstolpar.
– Tanken är att när vi investerar för pendlingen så måste vi löpa linan fullt ut. Skapa mer platser får både cyklar och bilar och se till att det finns belysning så att folk känner sig bekväma med att resa därifrån, säger Jan-Åke Hansson.
Mer nyheter från Vellinge hittar du på Här i Vellinge.
Gå till toppen