Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åtal: Konflikt efter sexköp ledde till knivmord på Södra Skolgatan

Mitt emot de fullsatta uteserveringarna på Södra Skolgatan blev den 45-årige mannen knivhuggen i bröstet och ansiktet. Sen flydde gärningsmannen. Fem månader senare kunde en 37-åring, dömd för 33 brott sedan tidigare, knytas till dådet genom sitt DNA.

Bild: Patrick Persson
Mordet inträffade på gatans hundrastplats den 28 maj ifjol. Offret lyckades ta sig för egen maskin till uteserveringarna för att få hjälp, men hans liv gick inte att rädda.
Några veckor senare kunde polisen gripa en 42-åring misstänkt för mordet. Ett vittne pekade ut honom och uppgav att hon var 90-95 procent säker på att han var gärningsmannen.
– Det gjorde att vi från början riktade in oss på honom. Men sen gjorde vi undersökning på undersökning men inget tekniskt gick in på honom, säger åklagare Fredrik Jönsson.
Fem månader efter dådet fick polisen svar från Nationellt forensiskt center om att DNA från offrets byxor kunde bindas till en helt annan person, en 37-årig Malmöbo. Därför avskrevs snart misstankarna mot 42-åringen.
37-åringen är inte vem som helst. Sedan mannen kom till Sverige år 2011 har han dömts för en lång rad våld– och sexualbrott. Vid tiden för mordet på Södra Skolgatan hade han precis släppts från sitt senaste fängelsestraff.
37-åringen är dömd för 33 brott sedan tidigare, främst våldsbrott.
– I samband med DNA-träffen på målsägandens byxor kollade polisen upp 37-åringen och såg att han dagen efter mordet blivit gripen i Folkets park och att man då tagit en kniv i beslag från honom.
Det misstänkta mordvapnet.
Läs också Utvisningsdömd begår brott efter brott – har nu häktats för mord
På kniven fanns DNA i form av blodstänk från den mördade 45-åringen.
Fredrik Jönsson kan inte med säkerhet säga vilket motiv som föranlett dådet. Men uppgifterna i förundersökningen pekar på att det handlat om en konflikt efter ett sexköp.
– Det är bland annat ett vittne som säger att han ska parkera sin cykel och ser två män på hundrastplatsen. Han uppfattar att den ene sitter på knä och den andre står upp och att det varit en sexuell handling.
Mannen på knä kräver senare ersättning för sexet. Därefter uppstår bråket.
– Den misstänkte går själv med på att han haft en sexuell kontakt som han betalat för. Men det har inte skett vid det tillfället.
Åklagare Fredrik Jönsson, i mitten, kommer att begära den åtalade utvisad.Bild: Peter Frennesson
37-åringen nekar till brott och hävdar att han inte ens varit på platsen. Hans DNA måste ha hamnat på mordoffrets byxor i samband med det tidigare sexköpet.
Egentligen hade han vid tiden för dådet inte rätt att vara i landet.
År 2011 dömdes han till tio års utvisning för en rad brott, bland annat ett våldtäktsförsök där offret kom undan genom att bita honom i tungan.
Förutom tre års fängelse förbjöds han att återvända hit före den 25 november 2021. Därmed fick han ett andra utvisningsbeslut, eftersom Migrationsverket tidigare avslagit hans asylansökan.
Läs också ”Sedan vände jag mig om och såg skosulorna”
Men utvisningen kan inte verkställas eftersom 37-åringen är statslös, och hans tidigare hemland Kuwait tar inte emot personer som saknar medborgarskap.
Efter sitt första utvisningsbeslut har 37-åringen hunnit dömas för 31 nya brott. Offren har i regel varit personer han inte känner som han överfallit på gator, busshållplatser och restauranger. Ofta har han varit knivbeväpnad.
Läs också Våldsbenägen Malmöbo kan inte utvisas – döms för nya brott gång på gång
Åklagare Fredrik Jönsson kommer åter begära att 37-åringen utvisas, trots att det med stor säkerhet inte kommer att kunna genomföras.
– Huvudregeln är att han ska utvisas. jag vet att det varit problem med verkställigheten tidigare men det hindrar inte ett sådant yrkande från min sida.
Fotnot. I en tidigare version av artikeln angavs felaktigt att mordet ägt rum på Norra Skolgatan.
Gå till toppen