Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre ledamöter lämnar Svenska Akademien – sekreteraren vill ändra stadgarna

Peter Englund lämnar Svenska Akademien – och riktar skarp kritik mot arbetet efter skandalen kring den så kallade kulturprofilen. Beskedet kommer sedan författarna Klas Östergren och Kjell Espmark också valt att hoppa av – och bakom anas oenighet kring ett uteslutningsärende.

Den tidigare ständige sekreteraren Peter Englund lämnar Svenska Akademien.Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Historikern, författaren och tidigare ständige sekreteraren Peter Englund meddelar beslutet på sin hemsida. Han skriver att det i november först verkade finnas en samsyn om hanteringen av krisen.
"Med tiden har dock en växande spricka uppenbarat sig – Sara Danius åtgärder har i samband med detta utsatts för en växande intern kritik, en kritik jag själv finner både oberättigad och orättfärdig."
"När det så blivit dags att dra slutsatserna av den utförda advokatutredningen har majoriteten i sina avvägningar, enligt mitt sätt att se det, tagit alltför stor hänsyn till enskilda, och alltför liten hänsyn till stadgarna, ja till vad som är själva idén med sammanslutningen. Beslut har fattats som jag varken tror på eller kan försvara", fortsätter Englund, vilket Aftonbladet rapporterade först.
I ett mejl till TT skriver Englund att han avböjer att svara på frågor.
Tidigare på fredagen meddelade Kjell Espmark och Klas Östergren att de också lämnar.
Den ständiga sekreteraren Sara Danius säger till Svenska Dagbladet att hon inte är chockad över att de tre väljer att lämna.
– Det är mycket ledsamt. Men jag förstår hur de resonerar.
På frågan om hon själv funderat på att sluta som ständig sekreterare svarar hon:
– Ja, det har jag gjort. Det är så man gör i sådana här situationer, man väger olika alternativ mot varandra. Men jag menar att vårt uppdrag är så viktigt att det är större än våra meningsskiljaktigheter. Jag har kommit fram till beslutet att jag ska fortsätta så länge jag orkar, men att jag ska jobba för det rätta.
Redan står Kerstin Ekmans och Lotta Lotass stolar tomma, av andra skäl – men nu blir alltså de 18 till 13.
Advokatbyrån Hammarskiöld & Co har på Akademiens uppdrag genomfört en utredning om ledamöternas kopplingar till kulturprofilen, som anklagas för sexuella övergrepp på flera kvinnor.
Enligt flera medier har ledamöterna informerats om utredningens resultat – och avhoppen har kommit strax därefter.
Akademiledamoten Anders Olsson säger till TT att han inte haft kontakt med de tre avhopparna. Men han gissar att en infekterad fråga om uteslutning av en ledamot kan ligga bakom deras beslut.
Olsson bekräftar att en omröstning har genomförts.
– Akademien har bestämt sig för att med klar majoritet inte utesluta ledamoten och där har de tre haft en avvikande uppfattning.
Är det bara de tre som har haft den uppfattningen?
– Nej, det är några till. Men man måste ha två tredjedelars majoritet i Akademien för att utesluta en ledamot och här var det tvärtom så att vi hade en klar majoritet för att inte utesluta.
Akademiledamoten Göran Malmqvist uppger att advokatfirmans utredning presenteras offentligt nästa fredag.
Espmark säger till TT att han var omedveten om Englunds avhopp och att de nu tre ledamöternas avhopp "får vara våra enda kommentarer".
– Det enda jag kan säga är att det var ett möte i går. Uppenbart är Akademien i kris, säger han.
Är Akademien hotad?
– Det får sekreteraren Sara Danius svara på. Jag förutsätter att det kommer en presskonferens nästa vecka där hon får svara de frågor vi ledamöter inte har rätt att yttra oss om.
På frågan om hans uttalanden ska tolkas som att han är väldigt besviken på Akademien svarar Espmark:
– Nej, jag skulle snarare säga att det är med stor sorg som jag efter 36 års arbete i Akademien, 17 av de åren som ordförande i Nobelkommittén, tvingas lämna detta besked. Det är med stor sorg, så är det. Du får förstå att det är ett oerhört svårt beslut att fatta.
Klas Östergren meddelar sitt beslut skriftligen till SvD :
"Svenska Akademien har sedan lång tid haft allvarliga problem och nu försökt att lösa dem på ett vis som sätter obskyra hänsyn före dess egna stadgar och som innebär ett svek mot dess grundare och dess höge beskyddare samt inte minst uppgiften att företräda snille och smak".
Han avslutar med att citera Leonard Cohens låt "Leaving the table":
"I’m leaving the table, I’m out of the game".
Östergren berättade om sitt beslut för de församlade ledamöterna under torsdagens möte, bekräftar hans förläggare Stephen Farran-Lee för TT.
– Jag pratade med Klas för en halvtimme sedan. Han var själv på plats under mötet och meddelade detta, säger Stephen Farran-Lee.
Fakta

Peter Englund

Peter Englund är född 1957 och är historiker och författare. Han invaldes i Svenska Akademien 2002, då han efterträdde historikern Erik Lönnroth på stol nr 10.

Han var Svenska Akademiens ständige sekreterare från den 1 juni 2009 till och med den 31 maj 2015, då har efterträddes av Sara Danius

Han har bland annat skrivit "Poltava" om den svenska arméns lidande och undergång 1709 och "Ofredsår" och "Den oövervinnlige" om trettioåriga kriget.

Fakta

Fallet "kulturprofilen"

I höstas vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av en man med nära band till Svenska Akademien.

Akademien beslutade att klippa alla band med mannen. Beslutet motiverades dels av DN:s granskning men också av uppgifter om att ledamöter, ledamöters döttrar, hustrur och personal vid Akademiens kansli "utsatts för oönskad intimitet" av honom. Även det ekonomiska stödet till hans verksamhet har upphört.

Akademien har även beslutat att skärpa sina regler kring jäv.

Mannens verksamhet har även nekats fortsatt stöd av Stockholms stad. Även Statens konstråd, Musikverket och Stockholms läns landsting ska se över sin bidragsgivning.

I mars meddelades att delar av förundersökningen mot kulturprofilen läggs ned, gällande anmälda våldtäkter och sexuella ofredanden under 2013 och 2015. Anledningen är dels att några brott har preskriberats, dels att det inte går att bevisa vad som har hänt, enligt åklagaren.

Fakta

Klas Östergren

Klas Östergren är född 1955. Sedan debuten 1975 har han gett ut ett drygt 20-tal romaner och novellsamlingar — bland de mest uppmärksammade finns "Gentlemen" (1980) och "Gangsters" (2005). Han är också verksam som översättare.

Han valdes in i Svenska Akademien 2014, då han efterträdde Ulf Linde på stol nummer 11.

Fakta

Kjell Espmark

Kjell Espmark är född 1930. Han debuterade som poet med "Mordet på Benjamin" 1956 och har sedan dess haft en rik produktion i olika genrer.

Espmark valdes in i Svenska Akademien 1981 och ersatte då språkforskaren Elias Wessén på stol nummer 16.

Fakta

Akademiens ledamöter

Svenska Akademien instiftades 1786 av kung Gustav III och den fick valspråket Snille och smak.

Nuvarande ledamöter:

Stol nr 1 Lotta Lotass

Stol nr 2 Bo Ralph

Stol nr 3 Sture Allén

Stol nr 4 Anders Olsson

Stol nr 5 Göran Malmqvist

Stol nr 6 Tomas Riad

Stol nr 7 Sara Danius

Stol nr 8 Jesper Svenbro

Stol nr 9 Jayne Svenungsson

Stol nr 10 Peter Englund

Stol nr 11 Klas Östergren

Stol nr 12 Per Wästberg

Stol nr 13 Sara Stridsberg

Stol nr 14 Kristina Lugn

Stol nr 15 Kerstin Ekman

Stol nr 16 Kjell Espmark

Stol nr 17 Horace Engdahl

Stol nr 18 Katarina Frostenson

Gå till toppen