Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Ett sprinterproffs värmde upp motionärerna

Hur värmer Sveriges snabbaste löpare upp inför ett lopp? Den regerande mästaren på 100 meter, Austin Hamilton, gästade Vellinge ip under lördagen för att berätta om sin karriär och visa hur ett proffs gör.

Austin Hamilton kan kalla sig Sveriges snabbaste man. Han är regerande svensk mästare på 100 meter och tränar för MAI i Malmö. På Vellinge ip under lördagen demonstrerade han sin teknik och kom med uppvärmningstips.Bild: Peter Frennesson
— Tänkte att vi skulle inspirera flyktingbarnen i kommunen till att börja löpa och på så sätt underlätta för dem att komma in det svenska samhället. Tyvärr kom det inte så många barn, det är mitt i fastan, säger Niclas Sjögren på Friskis och svettis i Vellinge.
Desto fler vana långdistansmotionärer från Vellinge dök upp till dagens löpar-clinic i träningskläder och mössor. Alla ville ta del av Austin Hamiltons tips.
Läs mer: MAI:s favoriter höll och vann sina SM-guld
Sveriges snabbaste man instruerade Vellingemotionärer.Bild: Peter Frennesson
Lektion ett. Spring åt rätt håll på löparbanan.
Lektion två. Det är uppenbart att Austin Hamiltons uppvärmning inför ett lopp är någonting helt annat än löparamatörens. De övningar vanliga motionärer gör stående, det gör proffset liggande.
Lektion tre. Austin Hamiltons löpsteg är helt annorlunda. Austin Hamilton tar 100 meter på 47 steg. Det innebär att hans fötter är mer i luften än i marken.
Vilket ben börjar du med, höger eller vänster?
— Det ben som hindrar fallen om man blundar och lutar sig framåt. Det är det benet som är det starkaste, svarar Austin Hamilton.
Lektion fyra. Ju längre en motionär springer, desto mer tänker hen. Proffset tänker inte. Allt ska sitta. Fram med höften. Draget ska komma från lårens baksida. Och en vältränad mage är viktigt att ha. Sen hänger mycket på armarnas rörelse.
— Armarna måste vara vältränade så att de inte drabbas av mjölksyra, avslöjar Austin Hamilton.
Niclas Sjögren är initiativtagare till arrangemanget.Bild: Peter Frennesson
Nyfikenheten är stor, inte bara på träningstips utan också på sprinterns fortsatta karriär. Just nu har han en skadekänning i hälsenan.
— Men det känns allt bättre. Tror att jag kan börja springa igen i nästa vecka. Hoppas på att vara med i EM i Berlin i augusti.
Hittills har Austin Hamilton uppnått de mål han och hans tränare i MAI har satt upp. Att bli svensk mästare var ett av målen. Målet i år att klara 100 meter på 10.10 och nästa år komma under det.
Austin Hamilton kom till Sverige 2009. Då var han bara 12 år.
— Jag hade tränat lite friidrott tidigare i Jamaica, men alla andra var snabbare än jag. Jag kom nästan alltid sist.
Sprintertalangen Fato Sowe hjälpte till med att visa hur det går till på en löparbana.Bild: Peter Frennesson
Men när han väl började träna i Sverige var han plötsligt snabbast.
— Det blev roligt att vinna. Friidrotten har hjälpt mig väldigt mycket att hitta vad jag ska göra med mitt liv och med att hitta vänner.
Till våren är han han klar med studierna och i sommar fyller han 21 år.
— Jag vill börja jobba, men min tränare tycker att jag ska vänta lite med det. Men det känns bra att ha en utbildning. Jag tänker långsiktigt.
Daniel Seray (i gråa träningskläder) lyssnade noga på Austin Hamiltons råd. Nu tänker han början löpträna.Bild: Peter Frennesson
Dagens evenemang var det första av sitt slag för Austin Hamilton.
— Det är roligt att vara här. Det fick mig att tänka efter hur jag ska beskriva det jag gör.
En av dem som sökt sig till dagens löpar-clinic var Daniel Seray. Han bor på ett boende i Vellinge.
— Jättespännande. Jag ska börja träna nu, har inte gjort det tidigare, säger Daniel Seray.
Fakta

Austin Hamilton

Austin Hamilton, född 29 juli 1997, är en svensk friidrottare och sprinter. Han tävlar för klubben Malmö AI.

Vid inne-SM i Gävle tidigare i år vann han finalen på 60 m med två hundradelar på 6.69 – hans femte lopp under 6.70 denna vinter. Två veckor senare deltog han i inne-VM i Birmingham men missade en start och åkte ut i försöken.

Gå till toppen