Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Kunskapslabb tar över Debaser-lokalen i Folkets Park

Nu är det klart vad som ska hända i Debasers tidigare lokal i Folkets Park. Om några veckor flyttar kunskapslabbet Cool Minds in och ska lära barn att programmera, 3D-printa, testa VR och göra slime året runt i parken. Dessutom satsar de på en fyra dagars vetenskapsfestival i sommar.

Alice Liljeholm bygger en robot med hjälp av LTH-studenten David Lundberg på Cool Minds.Bild: Fredrik Norrlid
Efter Inkonst, Debaser, Folkets Bar och Reto är det nu dags för Möllevångsgården att lämna musikens värld och ge sig in i vetenskapen. Dygnet Runt kan idag avslöja att vetenskapsskolan och kunskapslabbet Cool Minds om några veckor lämnar sina nuvarande lokaler på Stadiongatan och flyttar till Folkets Park i Malmö.
Redan förra sommaren gjorde Cool Minds ett gästspel i den tidigare Debaser-lokalen under sommaren, men nu flyttar de dit för gott med sin året-runt-verksamhet.
– Vi tycker att detta känns helt fantastiskt. Cool Minds passar bra in i parken och vi har liknande värderingar kring hur Malmö ska vara. Vi hoppas kunna nå ut till fler människor genom att finnas här, säger Cool Minds vd Marielle Sterner.
Cool Minds startade sin verksamhet på Stadiongatan 2015. Ingenjören Farzin Saber såg hur hans två barn lekte med ipads och telefoner, men att de inte förstod hur de fungerade eller vad en app egentligen var. Genom Cool Minds ville han skapa ett ställe där barn kunde lära sig ny teknik på ett roligt sätt.
Farzin Saber, grundare av Cool Minds.Bild: Fredrik Norrlid
Sedan dess har verksamheten vuxit på alla möjliga sätt. Idag arrangerar Cool Minds skollovskurser där man under en vecka kan fördjupa kunskapen i ett ämne eller helgkurser som är lite enklare. Deras födelsedagskalas där barn kan få fira en kompis genom att i grupp lära sig något har blivit ett av många dragplåster.
– Programmeringskurserna är det mest populära. Vi har också haft kurser i att göra slime som blivit omåttligt populära, berättar Marielle Sterner.
Under de senaste två och ett halvt åren har de arrangerat kurser i att 3D-printa, göra Harry Potter-kortfilmer, skapa keramik, lära sig mer om skelettanatomi och mycket annat. Men läget på Stadiongatan har också gjort att de har haft lättare att nå ut till en speciell grupp.
– Vi har ju sett att det är mer högutbildade akademikerbarn som kommer till oss. För att deras föräldrar lättare har sett värdet i att deras barn lär sig de ämnen vi sysslar med. Vi är säkra på att andra grupper hade sett lika mycket värde i det om de hade nåtts av budskapet. Därför är det här ett perfekt läge för oss, för här rör sig fler människor med annan bakgrund, säger Marielle Sterner.
Var det ett lätt beslut att fatta?
– Ja, vi tror att det här är det bästa vi kan göra. Samtidigt är det ju en risk eftersom den här nya lokalen faktiskt är mindre än vår förra, men vi kommer att växa i antal besökare. Så just det blir ju lite fel, men vi ser ändå möjligheterna, säger Marielle Sterner.
Alrik He och Marielle Sterner på Cool Minds.Bild: Jonas Gillberg
Nu ska Möllevångsgården byggas om så att den stora tidigare konsertsalen byggs om till många mindre rum för att passa Cool Minds. Restaurangköket försvinner helt. I juni hoppas Cool Minds kunna öppna och tanken är att de ska ha två olika sorters verksamhet. Dels den vanliga kursverksamheten som man behöver anmäla sig till och dels en drop-in-verksamhet. Bägge måste man betala en avgift för att få delta i.
– Vi kommer att ha drop-in varje dag, men det blir speciellt mycket under sommaren. Vi ska bland annat ha virtual reality och 3D-printing som drop-in, säger Cool Minds IT-ansvarige Alrik He.
Folkets parks verksamhetschef Felicia Fredriksson tycker inte att det är ett problem att en stor del av Cool Minds verksamhet kommer att vara avgiftsbelagd.
– Vi försöker skapa en bra balans mellan entrébelagda verksamheter och kostnadsfria aktiviteter. Det är en sak att Malmö stads verksamhet till största del erbjuder entréfria arrangemang men vi vill ju såklart möjliggöra för de privata aktörerna i parken att kunna arbeta långsiktigt och skapa bärande verksamheter. Därför kan vi inte begära att de ska ha kostnadsfria aktiviteter, det är inte rimligt, säger Felicia Fredriksson.
En stor satsning redan i sommar blir att Cool Minds ska arrangera en fyra dagar lång vetenskapsfestival ute i Folkets Park. Den 17–20 juli kommer Big Bang Festival att äga rum med fokus på vetenskap, teknik och hållbar utveckling.
– Vi kommer att ha workshop, aktiviteter, shower och mycket annat med blandade aktörer, berättar Marielle Sterner.
Håll koll på Malmös nöjesliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Fakta

Möllevångsgården – från Malmöhyttan till Cool Minds

Möllevångsgården i Folkets Park har en brokig historia de senaste åren. I hörnet av Folkets park fanns det under 60- och 70-talet en minigolfbana, men 1983 öppnade glashyttan Malmöhyttan på den platsen. Verksamheten höll i två år och sen förvandlades det till Möllevångsgården. Sedan dess har huset varit fritidsgård, teaterlokal och mycket annat innan klubben Inkonst flyttade in 1998. 2007 tog rockklubben Debaser över med sin konsertverksamhet. 2014 stängde de helt och sedan dess har kortlivade verksamheter som Dr Feelgood’s, Folkets Bar och Reto varit i huset.

Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen