Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lyckad jakt på kulturkrockar prisas

Tandborstning före eller efter frukost? Är det respektfullt att tilltala lärare med förnamn? Och hur signalerar du mättnad vid middagsbordet? Kulturkrockar finns där vi minst anar det.

”Det är lätt att framstå som en kulturell idiot om man kallar varann för förnamn när det absolut inte är lämpligt”, säger Heléne Henning. Molly Sandahl har fått förklara att svenska elever visst har respekt lärarna, trots att de använder deras förnamn.Bild: Ingemar D Kristiansen
Elever från Nyvångsskolan i Dalby vet mycket om kultur och kulturskillnader. Under två år har de utforskat ämnet tillsammans med skolklasser i Bulgarien, Italien och Spanien. 120 elever har kommunicerat digitalt, men också besökt varandras hem.
– Det har varit väldigt kul och lärorikt, säger Molly Sandahl, 17 år.
Hon fick åka till Bulgarien och övernatta hos en ett år äldre tonåring, som levde tillsammans med sin farmor och farfar. Den bulgariska tjejen fick uppleva hur det var att bo med Molly Sandahl och hennes mamma i en lägenhet i centrala Lund.
Vilka kulturkrockar har du stött på?
– Det kan vara små saker i vardagen som man inte tänker på. Om man äter upp all mat på tallriken i Bulgarien så ger de en mer mat, men hos oss betyder det att nu är man klar. Jag hade kompisar som satt och åt tills de höll på att storkna, berättar hon.
Vad reagerade de utländska eleverna på i Sverige?
– Vår skolmatsal och att vi inte behöver betala för skolmaten. Att vi har hemkunskap på högstadiet, vilket inte fanns någon annanstans. Att vi ofta har en tvättstuga och tvättar i ett separat rum istället för att ha tvättmaskinen i köket. Svenskarna var heller inte så reserverade som de förväntat sig.
Molly Sandahl går numera på samhällsprogrammet på Spyken. Hon anser att projektet utvecklade hennes engelska mycket. Hon har fortfarande lite kontakt med flickan i Bulgarien.
Har det förändrat ditt sätt att tänka?
– Absolut. Fastän det finns kulturella skillnader så finns det likheter i att vara ung i Europa. Man drömmer om samma saker och lyssnar på samma musik. Vi är väldigt lika allihop fastän vi är uppvuxna på olika ställen. Det är intressant att berätta om sin egen kultur. Då reflekterar man över saker som man annars tar för givet.
I onsdags fick projektledaren Heléne Henning, 46 år, ta emot det svenska Etwinningpriset 2018 för ett ”utmärkt samarbete” med skolklasser och lärare i Italien, Spanien och Bulgarien.
– Jätteroligt. Jag är extra stolt över att få priset för andra gången, säger Heléne Henning, som hyllades av samma anledning 2013.
Hon har undervisat i svenska, engelska och tyska på högstadiet och har lagt mycket extratid på att utveckla skolans europeiska digitala samarbete.
– Man kan inte alltid räkna allt i timmar. Jag kan tycka att jag får igen det många gånger om, säger hon.
Den senaste satsningen har hon genomfört i samarbete med kollegan Cecilia Brandt. Den avslutades i augusti när spanska lärare blev guidade av elever på Nyvångsskolan.
En kulturell skillnad Helén Henning fått bekräftad är att deltagare från Medelhavsländerna inte ser riktigt lika strikt på punktlighet på det sätt som är brukligt i Sverige. Hennes elever upptäckte också att deltagande tonåringar från de andra länderna brukade borsta tänderna före frukost och inte efter, som de själva.
– En intressant sak eleverna börjat fundera över är könsroller, vem som gör vad hemma. Eftersom våra elever lever i ganska jämlika familjer har det varit lite av en ögonöppnare, säger hon.
Heléne Henning har lämnat lärarjobbet på Nyvångsskolan och är nu rektor för Uggleskolan i Södra Sandby. Hon låter presentkortet på några tusen kronor, som överlämnades i samband med utdelningen av Etwinningpriset, gå vidare till nästa digitala samverkansprojekt på Nyvångsskolan. Det riktar in sig på elevers farhågor och förhoppningar inför framtiden.
Fakta

Etwinning och nytt spel

Europeisk plattform för digitalt skolsamarbete med över 500 000 anslutna lärare. Finansiering genom programmet Erasmus+ (för utbildning, ungdom och sport) har möjliggjort det fysiska utbytet mellan Lund och orter i Bulgarien, Italien och Spanien under projektet som på onsdagen fick det svenska Etwinningpriset. Projektet har resulterat i ett spel, som innehåller en blandning av fakta och incidenter där kulturkrockar blir synliga. Det ligger på webben, så att exempelvis utbytesstudenter kan förbereda sin vistelse utomlands. Du hittar spelet här: culturall.herokuapp.com

Gå till toppen