Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Postnord lovar leverans av Kinapaket

Postnords terminal på Arlanda. Arkivbild.Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Nästa vecka kan tusentals personer få försenade försändelser från Kina, som legat på postterminaler i snart en månad på grund av dataproblem i samband med nya avgifter. Detta enligt Peter Hesslin, terminalchef för Postnord, rapporterar Sveriges Radios Ekot.
Från och med den 1 mars beläggs alla varor i postförsändelser som anländer direkt till Sverige från länder utanför EU:s tullunion med moms och eventuell tull.
– Vi har haft en del utmaningar kopplat de första veckorna när vi började administrera momsen. Vi har identifierat de problemen och kommer att vara i kapp i slutet på nästa vecka, senast, säger Hesslin till Ekot.
Fakta

De nya reglerna

Från och med den 1 mars beläggs alla varor i postförsändelser som anländer direkt till Sverige från länder utanför EU:s tullunion med moms och eventuell tull.

Avgiften är 75 kronor för produkter med ett deklarerat värde under 1 500 kronor. För försändelser med ett deklarerat värde på 1 500 kronor eller mer gäller den nuvarande avgiften på 125 kronor vilket, utöver kostnaden för momsdeklaration, även ska täcka kostnaden för att utföra en tulldeklaration.

Sedan tidigare gäller att gåvor mellan privatpersoner i normalfallet är momsbefriade om värdet understiger 500 kronor.

I de fall Postnord uppmärksammar försändelser som verkar vara felaktigt deklarerade som gåvoförsändelser eller andra uppenbara avvikelser överlämnas dessa till Tullverket för bedömning eller att hanteras enligt Tullverkets instruktioner, skriver Postnord i ett pressmeddelande.

Gå till toppen