Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Folk med jobb kan få förtur till MKB-lägenheter

MKB är en av få hyresvärdar i Malmö som accepterar socialbidrag. Men nu funderar hyresjätten på att ändra reglerna. I vissa områden kan en femtedel av alla lediga lägenheter vikas för människor som jobbar.

”Vi utesluter inte att till exempel en femtedel av de lediga lägenheterna i ett område ska gå till människor med egen försörjning”, säger MKB:s vd Terje Johansson.Bild: Peter Frennesson
Det av Malmö stad helägda bolaget MKB är giganten på Malmös hyresmarknad, med 22 500 lägenheter.
Till skillnad från de allra flesta privata hyresvärdar, skriver MKB kontrakt med personer som inte får lön. Försörjningsstöd, det som förr kallades socialbidrag, betraktas av MKB som en inkomst.
Malmös oppositionsledare, kommunalrådet Torbjörn Tegnhammar (M), förklarade i veckan att Moderaterna med stöd av Liberalerna vill skärpa inkomstkraven för nya hyresgäster hos MKB. Sverigedemokraterna driver sedan tidigare samma krav.
Läs också M i Malmö vill hindra socialbidragstagare från att få hyreskontrakt hos MKB
– Malmö stad ska inte underlätta för människor att leva i bidragsberoende, sa Tegnhammar till Sydsvenskan.
MKB:s budgetskrivelse för 2019 har precis skickats till Malmös styrande politiker. Där finns en ny formulering:
”MKB fortsätter att verka för att hyresgäster med försörjningsstöd ska välkomnas av fler fastighetsägare. För att minska segregationen kan MKB också behöva överväga differentierade regler i olika områden. MKB kommer under våren att fördjupa kunskapen om denna och andra eventuella åtgärder”.
För Sydsvenskan förklarar MKB:s vd Terje Johansson att MKB inte har några ambitioner att ta ett minskat socialt ansvar. Men i MKB:s ägardirektiv står det att bolaget aktivt ska motverka boendesegregation.
– Vi tror på en blandad stad. Kunderna väljer själva var de vill bo. Men i ett område där väldigt få har egen försörjning kan man överväga om en liten del ska ska reserveras för personer som har egen försörjning. Vi utesluter inte att till exempel en femtedel av de lediga lägenheterna i ett område ska gå till människor med egen försörjning”, säger Terje Johansson.
Terje Johansson, vd på MKB, betonar att bolaget fortfarande ska vara lokomotivet när det gäller att ta socialt ansvar.Bild: Anna Bank
Han betonar huvudönskemålet: att fler privata hyresvärdar ska acceptera att skriva kontrakt med personer som lyfter bidrag.
– Det är den bästa lösningen. Jag tror att det kommer att vara svårt att försvara ett annat agerande. Samtidigt ska vi på MKB självklart vara lokomotivet och ta det största ansvaret.
Hur stor andel av era hyresgäster har försörjningsstöd som huvudsaklig inkomstkälla?
– Vi har inga siffror, men vi har en cirkauppgift från 2015. Av de som flyttade in hos oss då hade omkring 17-19 procent försörjningsstöd eller etableringsersättning, säger Terje Johansson.
Var ska den stora gruppen bo om lägenheter i en del områden reserveras till människor som jobbar?
– Då får vi kompensera i ett annat område. Vi har inga planer på att minska vårt totala ansvar.
MKB ska lära sig mer om hur reglerna eventuellt kan skruvas under våren. Terje Johansson räknar med ett ställningstagande i höst.
Kommunägda MKB är Malmös klart största hyresvärd.Bild: Johan Pihlemark
En av de personer MKB ska kontakta är Martin Grander, doktorand och bostadsforskare vid Malmö Universitet.
– Det här var nytt för mig. Jag kände inte till att MKB skrivit in det i budgetskrivelsen. Det som är intressant är att fler och fler kommuner kikar på detta, säger Grander till Sydsvenskan.
Han känner till ett exempel på ett allmännyttigt bostadsbolag som har differentierade regler för försörjningsstöd i olika områden, Vätterhem i Jönköping. Martin Grander ska nu titta på hur skiftande regler fungerar där.
Hyresnivåerna i olika områden är olika höga.
– Klassiskt sett bor många med försörjningsstöd i miljonprogram. Så är det i Malmö och så är det i andra städer, säger Martin Grander.
Malmö stad ska acceptera hyresnivån för personer eller familjer som lyfter försörjningsstöd.
– Det finns riktlinjer för högsta godtagbara hyra när man söker försörjningsstöd. Med tanke på att det är bostadsbrist i Malmö får vi ibland göra undantag. Men sen ska den enskilda leta efter ett boende med lägre hyra, säger Malmös socialdirektör Britt-Marie Pettersson.
– Ska MKB vara lyckosamma, kräver det att man identifierar områden med en liknande hyresnivå så att människor kan bo till samma kostnad. Jag tror inte att politiken kommer att acceptera det här annars, säger Martin Grander.
Landskronahem tillhör de få allmännyttiga bostadsbolag i Sverige som vägrar att skriva kontrakt med personer som lyfter försörjningsstöd.Bild: Britt-Mari Olsson
Landskronahem tillhör de få allmännyttiga bostadsbolag i Sverige som helt vägrar att skriva kontrakt med försörjningsstödstagare.
– Landskronahems regler är tämligen unika i allmännyttan. Allmännyttans branschorganisation Sabos råd är att acceptera försörjningsstöd. Men de kan inte tvinga någon, säger Martin Grander vid Malmö Universitet.
Gå till toppen