Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mentala rådgivaren ger Redhawks hopp

Utmaningen är enorm – men Malmö Redhawks mentala rådgivare Susanne Pettersson är hoppfull. Hon trycker på fyra saker: – Stolthet, pondus, jävlaranamma och bibehålla styrkan som team.

Malmö Redhawks mentala rådgivare Susanne Pettersson, här tillsammans klubbens huvudtränare Peter Andersson: ”När Malmö spelar bra som team är de svårbesegrade.”Bild: STEFAN PERSSON
Redhawks har satt sig i en besvärlig sits i semifinalerna mot Växjö.
Ställningen är 0–3 i matcher. Smålänningarna är en vinst från final. Risken är överhängande att säsongen tar slut i eftermiddag för Malmö Redhawks.
Susanne Pettersson ser ljuset i tunneln.
– Man måste tro på att det är möjligt, våga spela ut till 100 procent, både individuellt och som lag. Ungefär som man gjorde mot Frölunda, då spelade man med väldigt stort självförtroende. Ha en stark tro på sig själv och laget är absolut nödvändigt. För när Malmö spelar bra som team är de svårbesegrade, säger hon.
Susanne Petersson är ursprungligen från Tyringe, bor i Ulricehamn och har bland annat jobbat som idrottspsykologisk rådgivare åt Riksidrottsförbundet.
Hon har arbetat med Malmö Redhawks under två perioder.
– Först var det två år och sedan hade jag ett uppehåll säsongen 2015-16, det första SHL-året, för att det inte fungerade med mina övriga uppdrag. När sedan Peter Andersson [huvudtränaren] kom in, frågade han om jag ville vara med igen, säger Susanne Pettersson.
Relationen med Redhawks måste beskrivas som lyckad. Två år i rad har klubben nått SM-semifinal.
– Jag är imponerad av vilket ansvar spelarna har tagit.
Uppsvinget har varit märkbart.
– Det är som är bra med Malmö Redhawks är att man har kulturbärare i laget, det är viktigt för att kunna bygga något successivt. Min tolkning är att nu vill spelare komma till Malmö för att de ser utvecklingsmöjligheterna och att man arbetar professionellt i klubben.
Jens Olsson är en av spelarna som har varit med hela vägen på Malmö Redhawks moderna framgångsresa.
– Susanne har betytt jättemycket för att svetsa samman gruppen. Och för det mentala, hur man ska tänka under tunga perioder. Men även när det går bra, att man inte svävar iväg, utan behåller fötterna på jorden, säger han.
– Hon har fått oss förstå att vi ska vara ödmjuka, men också gjort att vi tror stenhårt på oss själva – oavsett förutsättningarna. Susanne har stor del i våra framgångar de senaste åren, fortsätter Jens Olsson.
Susanne Pettersson agerar också bollplank till ledarna i Malmö Redhawks.
– Ledarna ska ha en eloge. Det är ett starkt team, det smittar av sig till killarna i laget.
Susanne Petersson var på plats när Redhawks föll i Småland på fredagen. Växjö vann med 3–1. Hon ser positivt på den senaste insatsen.
– Killarna ska vara stolta över sig själva. De spelade med en enorm vilja, intensitet, styrka och engagemang. De förminskade inte sig själva – utan tvärtom.
– Den kraften behöver de få med sig in till den fjärde matchen. Det hade de behövt oavsett ställningen, säger Susanne Pettersson.
Gå till toppen