Annons

Annons

Annons

opinionMalmö konstmuseums framtid

Aktuella frågor
”Placera ett konstmuseum i Rosengård.”

Malmöalliansen går till val på att mota segregationen och täppa till de klyftor som splittrar vår stad. Ett konstmuseum i Rosengård är en liten men viktig beståndsdel i det arbetet, skriver fyra företrädare för alliansen.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Malmöalliansen vill placera ett nytt konstmuseum i närheten av Rosengårds kommande tågstation, så att kontinentalbanan för med sig såväl Malmöbor som turister och besökare till en modern och omdanad stadsdel, skriver artikelförfattarna.

Bild: Bengt Arvidson

Annons

Malmö är en svensk storstad och dess kulturliv ska präglas av det.

I staden finns förvisso kulturinstitutioner som Skånes dansteater, Stadsteatern, Symfoniorkestern och Malmö opera, men det saknas ett viktigt element – ett museum som kan visa upp Malmös enorma konstskatter för både Malmöborna och stadens besökare.

Malmöalliansen förordar att Malmö konstmuseum blir en del av det nya Rosengård där det finns nya bostäder och höghuset Culture Casbah har blivit verklighet. Malmöalliansen vill placera konstmuseet i närheten av Rosengårds station, så att kontinentalbanan för med sig såväl Malmöbor som turister och besökare till en modern och omdanad stadsdel.

Sedan decennier har Malmö stad konstverk till betydande värden i sin ägo. Donationspengar, som generösa Malmöbor har lämnat efter sig, har finansierat inköpen. I villkoren för donationerna ingår att avkastningen på de efterlämnade pengarna ska användas till inköp av konst till allmän beskådan för stadens invånare. Tyvärr har Malmö stad inte förmått att visa upp konsten på det sätt som donatorerna rimligtvis har föreställt sig. Malmöborna har därmed också gått miste om en konstskatt som de är delägare i.

Annons

Annons

Mycket av den donerade konsten ligger idag nedpackad och magasinerad i lådor i undermåliga lokaler där den vittrar sönder.

Den konst som Malmöborna genom Malmö stad äger måste behandlas värdigt. Framför allt måste Malmöborna få ta del av konsten i mycket större omfattning än idag. Det bästa sättet att göra det är genom ett nytt konstmuseum som med en framtidsinriktad placering också kan ge ett fantastiskt bidrag till stadens besöksnäring.

Rosengård måste lägga socialdemokratiska flumprojekt, utanförskap, bidragsberoende och kriminalitet bakom sig och bli en föregångsstadsdel i Malmö.

Stationen och Culture Casbah är viktiga nycklar i omdaningen. Ett konstmuseum stärker ytterligare utvecklingen. Flera fastighetsägare har förklarat att de också förespråkar ett konstmuseum i Rosengård och att de är beredda att storsatsa på området. (Kvällsposten 2/7 2017).

Malmös kulturnämnd utreder nu en möjlig placering av ett framtida konstmuseum. Precis som alliansen bör nämnden se fördelarna med att placera museet vid Rosengårds station.

Det nya konstmuseet bör ha barn och unga i fokus, och arbeta med att skapa förutsättningar för delaktighet och människors förmåga att uttrycka sig. Det är särskilt viktigt för barn och unga i utanförskap eftersom många av dem bor i hem som saknar tillgång till välfyllda bokhyllor och instrument.

Annons

Ett nytt konstmuseum ska inte enbart fokusera på att människor ska konsumera kultur utan även ge dem möjlighet till eget skapande.

Annons

Ett konstmuseum i Rosengård kan bli en plats där barn och unga, men också vuxna, får vara med och forma och skapa Malmös framtida konst.

Malmöalliansen vill se ett konstmuseum på Rosengård som arbetar för att nå nya målgrupper, gärna i samverkan med näringslivet.

Att ställa ut den konst som inte har kostat en endaste skattekrona, kommer att locka fler och nya besökare till Malmö, vilket även bör ge betydande effekt för handeln och restaurang- och hotellnäringen.

Det kulturella utbudet i Öresundsregionen skulle öka med ett nytt konstmuseum i Malmö och fler av Köpenhamns turister skulle lockas att göra en dagsutflykt till Malmö som en avstickare på sin semester i den danska huvudstaden.

Olika alternativ för konstmuseets placering har förts fram, men vi vill vara tydliga med att grunden ska vara att visa upp konsten och därmed återföra dess värde till Malmöborna. Det är ett allvarligt feltänk att placera ett konstmuseum på en viss plats bara för att det finns en tom lokal, till exempel för att en annan verksamhet har misslyckats.

Det är av stor vikt för hela Malmö att Rosengård omvandlas till en framgångsrik och lockande stadsdel i stark kontrast till det Rosengård som genom åren ofta har fått symbolisera det svenska integrationsmisslyckandet. Malmöalliansen går till val på att mota segregationen och täppa till de klyftor som splittrar vår stad. Ett konstmuseum i Rosengård är en liten men viktig beståndsdel i det arbetet.

Torbjörn Tegnhammar (M)

Roko Kursar (L)

Torsten Elofsson (KD)

Niels Paarup-Petersen (C)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan