Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dags för Skånes första danskonstrunda

Knappt är konstrundan överstökad förrän Skånes första danskonstrunda äger rum. På tisdagskvällen kommer Skånes fria dansliv till Malmö för att framföra femton olika verk runtom i Palladiums korridorer, scener, kulvertar och garderob.

I verket "A Collection of Your Decisions" rör sig Majula Drammeh och Khamlane Halsackda runtom i Palladium och tvingar fram egna beslut från publiken.
För sju år sedan hade koreografigruppen Flytande Galleriet en idé om att skapa en vandring med dansinstallationer i Hedmanska gården i Malmö. Det blev inte av. Samtidigt genomfördes ett stort samarbete skånska danskonstnärer på Malmöfestivalen.
– Den energin som det gav var väldigt givande. Så nu har vi slagit ihop de två idéerna och skapat Room X, säger Miguel Cortés på Flytande Galleriet.
På tisdagskvällen arrangeras den unika dansaftonen ”Room X” på Dansstationen i Palladium i Malmö. Femton av Skånes fria danskonstnärer är inbjudna för att skapa en helafton med dans, performance och ljudkonst.
– Man kan beskriva det som en danskonstutställning eller som en danskonstrunda. Det är i alla fall ett unikt tillfälle att få se så många från den fria danscenen i Skåne under en och samma kväll, säger Miguel Cortés.
Hur går en danskonstrunda till?
– Du vandrar runt själv, utan guidning men med en karta. Du träder in i olika världar. Alla verken har temat trygghet och kännetecknande för alla verken är att de blandar olika former. Alla verken pågår under tre timmar och vissa fall loopas de och i andra fall är det mer fria verk. Vissa rör sig runt i huset och andra är mer stationära. Du stannar så länge du vill i varje rum, säger Miguel Cortés.
Hur ser spännvidden ut?
– Det är alltifrån Graham Adeys lite större verk i Studion med stora projektioner och speglar till Malin Astners och Henrik Anderssons mindre verk i kulvertarna där de jobbar med olika objekt och stolar. Vi är flera som rör oss runt i huset med våra verk. Mig träffar man på i den långa gången in. Lidia Wos är en filur som smyger sig på publiken. Majula Drammeh och Khamlane Halsackda rör sig runt på ett mer otryggt sätt. Sanna Blennow har också en ljudinstallation med text där det inte finns någon fysisk person närvarande. Vi tänker att man ska se med nya ögon på vad dans kan innebära.
Lidia Wos i verket "I Can’t Remember – Where, When and Why?".
Det låter som att det skulle kunna bli ett årligt arrangemang?
– Det vore väldigt kul om vi kunde göra det till något återkommande, kanske en biennal. Men det kräver sin finansiering. Tankarna finns där och det vore en dröm, säger Miguel Cortés.
”Room X” inleds klockan 18 på tisdagskvällen med en presentation av dansvetaren Cecilia Malmström Olsson och sen börjar verken klockan 18.30 och pågår till 21.30 på Palladium på Södergatan i Malmö.
Håll koll på Malmös dansliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen