Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Hustruns sjukdom väckte engagemanget hos Årets nätverkare

Svedala anhörigförening gick från vilande till landets näst största på nio år. Nu belönas den drivande kraften Stefan Bauer med utmärkelsen ”Årets nätverkare”.

Stefan Bauer, Svedala anhörigföreningBild: Mats Amnell
Stefan Bauers tillvaro som anhörigvårdare började 2004 när hans fru fick Parkinsons sjukdom, som kännetecknas av tilltagande rörelseproblem, stelhet och skakningar.
Hustrun behövde allt mer hjälp för att klara vardagen. Mycket tack vare Stefan Bauers stöd och omvårdnad kunde hon under flera år bo kvar i hemmet innan hon flyttade till ett särskilt boende.
Stefan Bauer märkte snart att det trots samhällets hjälp ställdes stora krav på honom som anhörigvårdare. Och han insåg att han var långt ifrån ensam i sin situation.
– De flesta vill ta hand om sina anhöriga. Men under reglerade och anständiga förhållanden. Som det är nu är det blir det ofta omänskligt. Hemmet förvandlas till en vårdinrättning med den anhörige som en jourpersonal dygnet runt, säger han.
För många var och är rollen som anhörigvårdare ensam och tung att axla.
– Man vill hjälpa. Men inte bära bördan ensam. Enligt våra sociala trygghetslagar är samhället ansvarigt, men lever inte alltid upp till kraven, säger Stefan Bauer.
Han kom snart i kontakt med andra anhörigvårdare.
– Jag förstod att det fanns många som behövde stöd och gemenskap. Jag fick också veta att det tidigare funnits en anhörigförening i Svedala.
– Det visade sig att den gamla föreningen fanns kvar. Vi utlyste ett upptaktsmöte och valde en ny styrelse. Vid första mötet var vi 28 medlemmar. Efter ett år hade det ökat till över hundra och numera är vi landets näst största förening med 385 medlemmar, säger Stefan Bauer.
Enligt honom är bara anhörigföreningen i Malmö med 580 medlemmar större.
Idag har Svedalaföreningen en utbyggd verksamhet med träffar för anhörigvårdare och före detta anhörigvårdare varje tisdag i Svedala och varannan måndag i Bara.
– I Svedala är vi 25-30 som träffas varje gång. I Bara är vi omkring tio. Men där är verksamheten nyare, säger han.
Varje år uppmuntrar föreningen tio anhörigvårdare med en valfri upplevelse. Urvalet sker genom lottning och vinnarna får ta med sig en vän och göra något trevligt till en kostnad på upp till 2 000 kronor.
Utöver den lokala föreningsverksamheten har Stefan Bauer även varit med och startat ett nätverk för anhörigföreningar i hela Skåne, utvecklat ett samarbete med andra föreningar och hittat sponsorer som stöttar verksamheten.
– Det är klart att man blir stolt och rörd när andra lägger märke till det man gör. Men det handlar inte bara om mig. Hela verksamheten är et lagarbete där många är delaktiga. Det vi gör är ju att bygga framtid för alla. Förr eller senare kommer alla att få behov av hjälp och stöd.
Utmärkelsen Årets nätverkare, som delats ut av Svedala-Sturups Rotaryklubb, är den andra som Stefan Bauer fått för sitt arbete. Redan 2014 uppmärksammades han av Lions i ett liknande sammanhang.
Fakta

Ur motiveringen för valet av Årets nätverkare i Svedala kommun:

”För hans stora insatser för att skapa fungerande nätverk kring personer som vårdar sina anhöriga. Han har varit spindeln i nätet då det gäller såväl start som uppbyggnad av Svedala Anhörigförening, som med 380 medlemmar är en av landets största anhörigföreningar.

Stefan har medverkat till uppbyggnaden av ett omfattande samarbete med såväl kommunen ochdess personal som med Röda Korset och Värby församling med flera i arbetet med att drivaanhörigcafé och informationsträffar i både Svedala och Bara. Han har också lyckats bygga upp ett sponsornätverk med ett 50-talet företag som bland annat finansierar ett 10-tal årliga belöningar till anhörigvårdare.”

Gå till toppen