Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hyllade tacos kommer till Malmö – öppnar vid Möllan i maj

Krogrecensenterna har hyllat Taquerian i Lund rejält för deras äkta mexikanska tacos. Nu satsar Taquerian även i Malmö och öppnar en restaurang vid Möllan i slutet av maj.

Taquerian i Lund.Bild: Moa Dahlin
Riktiga mexikanska tacos har varit en bristvara i Malmös krogutbud de senaste åren. Monkey Fist Tacos på Västergatan satsar på en mer kalifornisk variant och de flesta andra satsar på en mer svenskifierad version. Därför höjde många på ögonbrynen när Lund för två år sedan fick en riktig taqueria innan Malmö.
Bakom taquerian med namnet Taquerian stod Peter Kubicek, rutinerad matentreprenör i Lund. Efter att ha drivit sushistället Ikizukuri och makronbutiken Abrick macaronn så satsade han helhjärtat på tacos 2016. Han for till Mexiko och lärde sig av de bästa. När Taquerian var igång på Klostergatan så skrev Sydsvenskans Bong ”Här serveras inga lyxtacos, detta är billig mat för folket och det gillar vi”. Nöjesguiden skrev ”Lundaborna ska skatta sig lyckliga att ha ett så klockrent, prisvärt och välsmakande street food-alternativ i sin närhet”. Metro hyllade med orden ”kvalitativa smakfulla tacos på riktigt där lokala råvaror kombineras med recept från det autentiska mexikanska köket.”
I somras sålde Taquerian tacos på Malmöfestivalen och upplevde att de fick ett bra gensvar, så nu satsar de på Malmö och en helt ny restaurang vid Möllan.
– Vi har precis blivit klara med hyreskontraktet för en lokal i hörnet av Falkenbergsgatan/Simrishamnsgatan. Det låg ett närlivs där för två år sedan, men sedan dess har fastighetsägaren väntat för att hitta rätt verksamhet. Samtidigt har vi studerat vad som händer i området och snackat med ställen i närheten som Lyran och Kv. Åkern. Vi känner att det här blir rätt för oss, säger Peter Kubicek.
Peter Kubicek.Bild: Ingemar D Kristiansen
Taquerian flyttar in på 65 kvadratmeter, vilket är mer yta än vad de har i Lund. Jämfört med de 15–16 sittplatserna i Lund så kan de här få in lite över 20. Dessutom blir det en liten uteservering.
– Vi vill erbjuda riktiga mexikanska tacos till Malmöborna till ett korrekt pris och med med mexikanska produkter, gjort från grunden. Vi ska utmana den traditionella svenska tacon. Det är konstigt nog så att det varit en brist på riktiga mexikanska tacos i Malmö, säger Peter Kubicek.
Han berättar att de tacos som de gör har sin grund i Mexico City. Deras majstortillas serveras nybakta och såserna gör de själva.
– Det är vår genetik i själva smakerna. Det är viktigt. Vi har 14–15 olika tacos på menyn och det är alltifrån veganska alternativ med grillad spansk paprika till fish tacos till carnitas och en med långkokt oxtunga. Vi har inte de här försvenskade tacosen, utan håller oss renlärigt till rejäla tacos med rejäl fyllning och rejäla smaker, säger Peter Kubicek.
Taquerian kommer att öppna den 25 maj och kommer att ha öppet från klockan 16 tisdag-fredag och sen 14–21 på helgerna.
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen