Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kulturprofils verksamhet utreds för ekobrott

Ekobrottsmyndigheten har tagit över hanteringen av den polisanmälan som rör brott med kopplingar till Svenska Akademien och den så kallade kulturprofilen och dennes verksamhet, rapporterar flera medier.

Svenska Akademien. ArkivbildBild: Janerik Henriksson /TT
Ekobrottsmyndigheten bekräftar för TT att den tagit emot en anmälan från polisen, men kan inte säga något om vad den gäller och hänvisar till förundersökningssekretess.
I helgen gjordes en anmälan till polisen om brott med kopplingar till Svenska Akademien. Då ville polisen inte berätta vem som gjort anmälan, vilken brottsrubricering det handlar om eller om det finns någon misstänkt.
I helgen berättade också Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius i SvD att den advokatutredning som Akademien tillsatt har rekommenderat en polisanmälan mot den så kallade kulturprofilens affärsverksamhet. Efter en intern omröstning avstod dock Akademien från att anmäla, men Danius tillade att det står var och en fritt att polisanmäla kulturprofilens verksamhet eftersom det faller under allmänt åtal.
Fakta

Fallet "kulturprofilen"

I höstas vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av en man med nära band till Svenska Akademien.

Akademien beslutade att klippa alla band med mannen. Beslutet motiverades dels av DN:s granskning men också av uppgifter om att ledamöter, ledamöters döttrar, hustrur och personal vid Akademiens kansli "utsatts för oönskad intimitet" av honom. Även det ekonomiska stödet till hans verksamhet har upphört.

Även Stockholms stad drog in sitt ekonomiska stöd – medan Statens konstråd, Musikverket och Stockholms läns landsting ska se över sin bidragsgivning.

Akademien har också beslutat att skärpa sina regler kring jäv.

I mars meddelades att delar av förundersökningen mot kulturprofilen läggs ned, gällande anmälda våldtäkter och sexuella ofredanden under 2013 och 2015. Anledningen är dels att några brott har preskriberats, dels att det inte går att bevisa vad som har hänt, enligt åklagaren.

Gå till toppen