Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lång debatt om skenande underskott

I över en timme debatterade Kävlinge kommunfullmäktige årsredovisningen för 2017. Framför allt socialnämndens skenande underskott. Socialdemokraterna begärde till och med ajournering av mötet för att diskutera om man verkligen skulle rösta för ansvarsfrihet.

"Problem är till för att lösas" sa socialnämndens ordförande Annsofie Thuresson (M) under debatten.Bild: Maria Sehlin
Det blev en ovanligt lång debatt på måndagens kommunfullmäktigemöte. Kommunalrådet Pia Almström (M) inledde med att förklara att det var det sämsta resultat på många år och konstaterade att socialnämndens resultat "tyvärr gick åt fel håll".
– Vi ska inte förneka att vi haft stora bekymmer under året. Vad vi ska vidta för åtgärder kommer att bli viktiga frågor under 2018, sa hon.
Läs också Revisorer kritiska till skenande underskott
Representanter från flera partier var framme i talarstolen och ifrågasatte underskottet.
– Utvecklingen är oroväckande. Det tyder på att det saknas tillförlitliga rutiner. Hur ska ni säkerställa att underskottet inte påverkar våra andra verksamheter i år, undrade oppositionsrådet Catrin Tufvesson (S).
Hennes partikollega, Gunni Gustafsson Nilsson, som är andre vice ordförande i socialnämnden säger att beskeden om det skenande underskottet i december kom som chock.
– Så kom nästa chock i januari: underskottet var ännu större. Vi ser mycket allvarligt på det felbudgeterade. Det saknas tillförlitliga rutiner, sa hon.
Flera ledamöter påpekade att det inte är första gången det händer:
– Socialnämndens underskott är djupt oroande och har varit det i flera år. Ändå har man inte försökt rätta till det, sa Jan Persson (V).
– Kanske är det dags att göra en mer realistisk budget, sa Nils Nyberg (MP).
Socialnämndens ordförande Annsofie Thuresson höll med kritikerna om att signalerna om underskottet kom för sent för att de skulle kunna vidta några åtgärder som gav genomslag 2017.
– Socialnämnden har utmaningar. Men utmaningar tar man sig igenom. Nu trycker vi på att varje enhet håller sin budget och gör gemensamt mål med bildningsnämnden om att förebygga, säger hon.
Ansvaret för socialbidrag har flyttats till bildningsnämnden och dess ordförande Camilla Mårtensen (L) lät förstå att det blir en utmaning att hantera.
– Utmaningen är stor. Vi kan inte lova att budgeten i år går ihop. Vi måste ha mer fokus på att arbeta förebyggande och vi har fått löfte om att ett underskott inte ska drabba vår övriga verksamhet som skolan, säger hon.
Debatten kom även in på resultaten för skolan.
– Vi missar målen grovt när det gäller elevernas nöjdhet och skolrankingen. Man måste titta lite bredare än bara pengar och se vilken verksamhet har vi, sa Rune Sandström (S).
Bildningsnämndens ordförande Camilla Mårtensen (L) svarade att de inte heller är nöjda och "fortsätter att arbeta för att uppfylla målen".
Efter mer än en timmes debatt godkändes årsredovisningen utan anmärkning. Efter ajounering.
– Vi diskuterade det här med ansvarsfrihet och är inte nöjda. Men bildningsnämndens svar är glädjande därför röstar vi för ansvarsfrihet, sa Catrin Tufveson (S).
Gå till toppen