Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Löfven möter May i skuggan av brexit.

Storbritanniens premiärminister Theresa May och statsminister Stefan Löfven (S), här vid ett möte förra året, har fortfarande ett och annat att tala om.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Efter sju sorger och åtta bedrövelser tycks Storbritanniens premiärminister Theresa May, som idag gästar Stockholm och statsminister Stefan Löfven (S), vara på väg att få fast mark under fötterna igen.
Kanske finns det ett politiskt liv för henne även efter den 29 mars nästa år – det datum då Storbritannien officiellt lämnar EU.
De senaste månadernas opinionsmätningar spretar men tyder på att May och hennes krisande konservativa parti stärker sin ställning.
En YouGov-mätning för The Times den 16 mars ger Tories en knapp ledning, 3 procentenheter, över Labour (42–39). Tories hade då ökat med 1 procentenhet medan Labour tappat 4 sedan föregående mätning, sannolikt en följd av den senaste tidens kontroverser kring Labourledaren Jeremy Corbyns samröre med antisemitiska grupper och antisemitism inom Labour.
På frågan hur May respektive Corbyn hanterat mordförsöket på den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia i Salisbury svarade 53 procent att May skött sig bra, medan siffran för Corbyn var 18 procent.
Mays svårigheter började med det fatala misstaget att utlysa nyval förra året. Det skulle bli en promenadseger, a walk in the park. Istället tappade Tories sin egen majoritet i parlamentet och tvingades göra sig beroende av det lilla nationalkonservativa nordirländska partiet DUP.
När May i somras tackade nej till att möta överlevare efter den katastrofala branden i Londonhöghuset Grenfell Tower ledde det till svarta rubriker. Brexitförhandlingar som drog ut på tiden och en otydlig premiärminister som länge tycktes sakna en plan för utträdet mer detaljerad än brexit means brexit, fick också väljarnas misstro att växa.
May har samtidigt haft stora svårigheter att hantera sitt eget bångstyriga parti. En regering efter årsskiftet var tänkt att bli en nystart som stärkte hennes auktoritet men slutade närmast i en fars när ministrar May ville flytta på helt enkelt vägrade.
En nationell kris i någon form får ofta stödet för den sittande regeringen att öka. Försöket att giftmörda Sergej och Julia Skripal i början av mars och den diplomatiska kris i relationen med Ryssland som blev följden, är inget undantag. Plötsligt stod May mitt på världspolitikens scen. Allierade inom och utom EU slöt upp bakom Storbritannien och britterna slöt upp bakom sin premiärminister.
Diskussionerna med Stefan Löfven ska bland annat behandla relationen mellan länderna och brexit – på många sätt en och samma fråga.
Storbritannien är en viktig handelspartner, omkring 6 procent av Sveriges utrikeshandel sker med öriket. Britterna har tillhört Sveriges främsta allierade i EU. Theresa May lär påminna Löfven om den saken i hopp om att Sverige ska bli en allierad när förhandlingarna med EU går vidare. Brexit betyder brexit, visst, men vad det innebär i praktiken är fortfarande till stora delar oklart.
Om Sverige kan bidra till att Storbritannien och EU skiljs som vänner, utan bitterhet, är det en god sak.
Gå till toppen