Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sven-Åke Olofsson: Sven-Åke Olofsson: "Då gör Pålsson en Trump - det han inte vill se finns inte."

Bild: Erik Nylund
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
Det talas och skrivs mycket om människor som lämnar politiken. Skälen är många; mättnad på år och uppdrag, hot, annat lockar, tidsbrist, utslagningar i nomineringar. Till detta kommer så de mer kontroversiella orsakerna. Det har begåtts grova misstag och till och med brott. Eller att partiet tycker att någon är så illojal att uteslutning tillgrips.
Vad det talas mindre om är alla som gör comeback i politiken. Lockelsen är uppenbarligen stor för den som en gång prövat på. Det är bara att söka på nätet för att övertyga sig om att många, många vill ta vid där de slutade.
Det kan vara som i fallet med Helsingborgs fullmäktigeordförande, moderaten Mats Sander, tidigare riksdagsledamot. 2014 hamnade han inte på valbar plats. I år lyckades han få en nominering som troligen för honom till riksdagen igen.
Eller när det gäller Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman. Han tvingades lämna sin post som inrikesminister i spåren av it-skandalen i Transportstyrelsen. Så sent som för några veckor sedan berättade han i en intervju i denna tidning att det är en mycket stor chans att han tackar ja om han efter valet erbjuds en tung post i regeringen. Kanske bär det till partiledarskap till sist?
Men det finns andra avgångar där ingen egentligen räknar med en comeback. Den just nu mest spektakulära i den skånska politiken står moderaten Pontus Pålsson i Åstorp för. Han blev riksbekant när han fråntogs nyckeln till kommunhuset för att han ansågs vara ett arbetsmiljöproblem för tjänstemännen. Det beslutet tvingades kommunstyrelsens ordförande så småningom upphäva efter en dom. Men själv dömdes Pålsson till böter för grundlagsbrott för att ha efterforskat journalisters källor. Tingsrättens dom fastställdes av hovrätten. Högsta domstolen nekade prövningstillstånd och till sist avgick Pålsson i maj förra året.
Men nu kommer han tillbaka. Som första namn på Moderaternas lista i Åstorp, till och med. Ordföranden för partiet i kommunen är hans mor Margareta Pålsson, tidigare moderat riksdagsledamot och landshövding i Skåne. Sonen har avtjänat sitt straff, menar hon. Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman välsignar återkomsten. Moderaterna i Åstorp vill ju uppenbarligen ha honom, menar Ljungman.
I det lilla går tankarna till en trumpifiering av politiken. Meningsmotståndare, myndigheter och medier må avslöja och fälla domar, men huvudpersonen, det egna ledarskapet och grupper av väljare ser fake news, som de inte bryr sig om.
Det må så vara att Pontus Pålsson och Moderaterna i Åstorp inte inser vad han gjort. Det må så vara att nominering gjorts i god demokratisk ordning. Och att Skånemoderaternas ledare inte har några invändningar.
Men nu återstår att se hur väljarna i Åstorp ser på grundlagsbrott och annat. Bär det hela vägen fram, ja, då gör Pålsson en Trump: det han inte vill se finns inte.
Gå till toppen