Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vårdvalen i Skåne blir het valfråga - S vill avskaffa dem

Vårdvalen i Skåne blir en het valfråga. Socialdemokraternas distriktskongress röstade i helgen för att avskaffa dem inom specialiteter som ögonsjukvård och hudvård. Alliansen går tvärtom till val på att tillåta privata vårdgivare inom fler områden.

– Ombuden ville ha en skärpt skrivning. Och vi kommer att titta på vårdvalen och antingen avskaffa dem eller försöka ändra i dem. Men som lagen är skriven råder fri etableringsrätt, säger regionrådet Henrik Fritzon (S).
I Region Skåne finns tio så kallade vårdvalsområden, där privata bolag får etablera sig. Inom hudsjukvård går numera var tredje patient till en privat mottagning som har avtal med Region Skåne.
Kötiderna till hudsjukvård, grå starr-operationer och allmän ögonsjukvård har minskat. Samtidigt har kostnaderna ökat och budgeten överskridits.
Inom hudsjukvård kan skåningar sedan 2014 välja vårdgivare. Idag går var tredje patient med hudbesvär till någon av de tio privata mottagningar som har avtal med Region Skåne.Bild: Björn Larsson Ask/TT
Det rödgröna regionstyret har avskaffat ett av vårdvalet, inom smärtbehandling, och diskuterat att sätta patienttak inom hud- och ögonsjukvård.
I helgen röstade S distriktskongress i Skåne för att gå längre. Specialistvårdvalen ska inte bara ses över, utan: ”S i Skåne vill på sikt ha en vård fri från dagens form av vårdval med fri etableringsrätt för kommersiella aktörer.”
Frågan är ideologiskt laddad och blir en het potatis i valrörelsen. Allianspartierna vill utöka vårdvalet med fyra områden, bland annat barnsjukvård.
Henrik Fritzon (S) har styrt Region Skåne tillsammans med MP i fyra år. ”Om vi får fortsätta nästa period har vi möjlighet till mer långsiktiga perspektiv”.Bild: Lars Brundin
Inför valet till Region Skåne tänker Socialdemokraterna i Skåne satsa på att ge primärvården mer resurser. En av punkterna i valprogrammet är att bygga upp fler offentliga vårdcentraler i mindre orter, i nya bostadsområden och socialt utsatta områden.
– Primärvården behöver få en större roll i den skånska sjukvården, som är väldigt sjukhustung idag, säger regionrådet Henrik Fritzon (S).
En av de stora utmaningarna i sjukvården är bristen på specialutbildad personal, som i sin tur gör att operationsköer växer och vårdplatser måste hållas stängda.
Det rödgröna styret i Region Skåne gick till val 2014 på att anställa 2 000 personer fler i den skånska vården. Det blev närmare 2 500 och med fortsatt S-styre blir det fler vårdanställda, enligt Henrik Fritzon.
– Ett vallöfte som jag redan kan ge är att vi ska utbilda fler specialistläkare och erbjuda ännu fler sjuksköterskor att specialisera sig.
Valprogrammet innehåller högt ställda mål för den skånska vården. Akutmottagningarna ska förstärkas med mer personal. Fler tandvårdsmottagningar ska starta. Psykiatrin ska vara prioriterad.
Samtidigt slås fast att väntetiderna till operation, och behandling inom barn- och ungdomspsykiatrin ska vara korta. Antalet vårdplatser ska öka. Efter fyra års rödgrönt styre är det fortfarande problemområden.
Henrik Fritzon vill inte säga om S ska gå till val på höjd regionskatt. Vallöftena konkretiseras till sommaren. S-distriktet enades dock om att uppmana regeringen att skriva upp statsbidragen till den skånska vården.
– I all vår verksamhet räknar vi upp anslagen med de årliga kostnadsökningarna. Det vore rimligt om staten gjorde så med de generella bidragen till vården, säger Henrik Fritzon.
Gå till toppen