Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Världspremiär för Norénsk husvisning

Tre par i olika skeden av livet möts av en slump och ruckar på varandras invanda tillvaro. Lars Noréns nya drama "Episod", som får världspremiär i Malmö den 14 april, utspelas under en husvisning.

En husvisning står i centrum för Lars Noréns nya drama "Episod" som får världspremiär på Malmö stadsteater den 14 april. Pressbild.Bild: Urban Jörén
Ett av paren vill sälja för att lämna sorg och stagnation bakom sig. Ett annat använder husköpet som ett gemensamt projekt, för att hitta tillbaka till något slags gnista. Och det tredje paret är unga och entusiastiska, så där i början av livet tillsammans.
När Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med fem teaterinstitutioner sätter upp Lars Noréns "Episod" betonas värmen och humorn i dramat. Kanske inte det som vanligen förknippas med en Norénpjäs?
– Nej, och det är ju min största sorg, säger regissören Sofia Jupither och konstaterar att det har blivit något av en mission för henne att nyansera bilden av Lars Norén som dramatikens ångestapostel.
– Lars skriver på ett destillerat plan. Det är verkligen på kornet, genom extremt få repliker lyckas han skapa en igenkänningsfaktor som är enorm och oerhört komisk. Han gör det på ett sätt som är ömsint, är aldrig rolig på det sättet att han ställer ut sina karaktärer eller är elak mot dem, utan han skildrar dem på ett otroligt empatiskt och medmänskligt sätt.
Det är inte första gången Sofia Jupither samarbetar med Lars Norén. Tre världspremiärer och en Sverigepremiär har det blivit hittills och även om Norén inte har varit på plats under arbetet med "Episod" har han i högsta grad varit delaktig.
– Vi för en dialog via telefon och han läser det vi gör och så ses vi och tar en kaffe, berättar Sofia Jupither, som den här gången har fått friare tyglar att göra en egen bearbetning av texten.
– Att få det förtroendet är förstås fantastiskt. Men det är också lite läskigt för han är ju mästaren. Han är väldigt bra på dialog och dramaturgi, han är inte bara fantastisk på att teckna porträtt utan är också otroligt skicklig rent tekniskt som dramatiker.
Skådespelarna i föreställningen är hämtade från olika delar av landet, i linje med idéerna bakom teaterkompaniet Jupither Josephsson. Tanken är att den här typen av produktioner ska öka utbytet och samarbetet mellan teatrar i Sverige och Europa. Efter premiären på Malmö stadsteater väntar en nästan årslång turné i både Sverige och Finland.
TT: Blir det fler Norénpremiärer i framtiden?
– Det hoppas jag verkligen. Både att jag får ynnesten att göra det och att han orkar skriva mer. Men det finns ju också en stor produktion att ta av, det måste inte vara nytt hela tiden.
Fakta

Turnéplan

14/4–21/4 Malmö

1/6–2/6 Bergen

24/8–9/9 Stockholm

12/9–20/9 Helsingfors

30/9 Skellefteå

2/10 Umeå

4/10 Kiruna

7/10 Boden

9/10 Östersund

10/10 Sundsvall

15/10 Gävle

17/10 Eskilstuna

21/10 Halmstad

23/10 Västervik

24/10 Karlskrona

25/10 Kristianstad

27/10 Lund

2/11–10/11 Helsingfors

13/11–24/11 Uppsala

5/12-12/12 Malmö

Fakta

"Episod"

Text: Lars Norén

Regi: Sofia Jupither

Scenografi: Erlend Birkeland

Ljus: Ellen Ruge

Skådespelare: Cecilia Lindqvist, Jörgen Thorsson, Åsa Persson, Jonas Sjöqvist, Elisabeth Wernesjö, Mitja Sirén

Produktion: Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med Malmö stadsteater, Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, Uppsala stadsteater, Riksteatern och Svenska teatern i Helsingfors.

Gå till toppen