Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Alzheimer definieras på nytt sätt

Alzheimerforskare föreslår en genomgripande förändring när det gäller hur sjukdomen definieras. I första hand ska man hädanefter inrikta sig på kroppsliga förändringar, snarare än symptom som minnesstörningar.

Förändringar i hjärnan ska i fortsättningen vara det främsta kriteriet på Alzheimers sjukdom. Arkivbild.Bild: Pontus Lundahl/TT
Med de nya kriterierna, presenterade på tisdagen av två ledande amerikanska alzheimerorganisationer, får forskarna ett gemensamt språk när de beskriver sjukdomen, som karaktäriseras av mätbara förändringar i hjärnan. Därvidlag skiljer sig alzheimer från andra orsaker till demens.
– I det allmänna medvetandet är demens och alzheimer ofta samma sak, men så är inte fallet, säger forskaren Clifford Jack, en av dem som formulerat de nya kriterierna, publicerade i tidskriften Alzheimer's & Dementia.
Förändringarna överensstämmer med riktlinjer som annonserades tidigare i år av FDA och EMA, den amerikanska respektive europeiska motsvarigheten till Läkemedelsveket. Med de nya kriterierna tillåts läkemedelsbolagen testa olika preparat innan symptomen uppträder, vilket ökar möjligheterna att sätta in behandling innan sjukdomen förstört alltför många hjärnceller.
Försöken att ta fram alzheimermediciner har hittills varit föga framgångsrika. Nyligen misslyckades till exempel amerikanska läkemedelsjätten Merck. Konkurrenten Pfizer valde i januari att överge forskningsfältet.
De kliniska försöken har ofta stött på problem. Exempelvis visade det sig att upp till 30 procent av dem som prövat olika försöksmediciner inte hade de alzheimerrelaterade hjärnskador som läkemedlen var tänkta att angripa.
Enligt Clifford Jack innebär de nya kriterierna att alzheimer likställs med andra sjukdomar och tillstånd som diabetes och högt blodtryck. Det ger forskarna möjlighet att studera de bakomliggande förändringar som leder till att sjukdomen utvecklas.
Fakta

Alzheimers sjukdom

Ungefär 100000 svenskar lider av alzheimer. Sjukdomen drabbar främst äldre personer; cirka 10000 personer som har sjukdomen är under 65 år.

Över hela världen räknar man med att cirka 44 miljoner människor har alzheimer.

Sjukdomen är ett samlingsnamn på flera tillstånd som har likartade symtom och förändringar i nervsystemet, men som skiljer sig vad gäller ärftlighet och andra orsaksfaktorer.

Vid alzheimer dör hjärnans nervceller onormalt snabbt och förekomsten av så kallade senila plack är osedvanligt omfattande.

Sjukdomen är uppkallad efter den tyske patologen och psykiatern Alois Alzheimer (1864–1915). Den är den fjärde vanligaste dödsorsaken i västvärlden efter hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och slaganfall.

Källa: Nationalencyklopedin och Reuters

Gå till toppen