Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flera Lundakörer vann internationella tävlingar i helgen

Lundakörerna envisas med att vinna priser internationellt.
I helgen tog körer från Lars-Erik Larsson-gymnasiet och Kulturskolan hem nya utmärkelser, i Italien.

Barbershopkören Larssons frisersalong, här med dirigenten Staffan Paulson i centrum, tog guld – och foto – i Verona.Bild: Larssons frisersalong
Vid förra årets körfestival i Verona vann Lars-Erik Larsson-gymnasiets (LEL:s) blandade spetskör för elever i skolans tredje årskurs. I priset ingick då att kören skulle få bo gratis i Verona i år och ge en invigningskonsert. Däremot inte tävla.
Så kören delades nu i en manskör och en kvinnokör och båda belönades med pokaler. Lars-Erik Larssons manskör under ledning av Bo Isgar tog silver och damkören Larssons frisersalong guld.
– Kören sjöng bland annat "Mister Sandman" och "New York, New York" och ett Ted Gärdestad-medley som jag arrangerat, säger Staffan Paulson, dirigent för Larssons frisersalong.
Frisersalongen hade övat in olika rörelser och showmoment, vilket barbershopstilen kräver. Framgången beror enligt Staffan Paulson på det intensiva körsjungandet på LEL.
– Alla på skolan har två körlektioner per vecka i sina klasser. Man kan dessutom sjunga i en ensemble och är man med i spetskören blir det två pass till i veckan. Körerna är väldigt aktiva.
Vad betyder vinsten?
– Äran är viktig. Men också att få åka ned och lyssna på och träffa körsångare från andra delar av världen. En häftig upplevelse som blir som en del av utbildningen.
Koritsia på plats i Perugia formerad kring Linda Alexandersson.Bild: Håkan Valeberg
Kulturskolans gymnasiekör, Koritsia, åkte för första gången till festivalen "Voices for Peace" i Perugia. Damkören vann dubbelt guld och båda klasserna den tävlade i, sakral körsång och ungdomskör.
– I den sakrala klassen sjöng kören bland annat Karin Rhenkvists arrangemang på den gamla koralen "I himmelen" med fyra solister som kulade, den gick hem fint. I ungdomskörsklassen blev till exempel min komposition "Inferno" uppskattad, berättar dirigenten Linda Alexandersson.
Varför vann ni?
– Vi har verkligen jobbat hårt, tjejerna och jag. De har ansträngt sig till det yttersta och lagt ned mycket tid. Jag tycker vi förtjänade vinsterna. Domarna konstaterade att kören har en fin homogen klang och att det finns ett bra samspel mellan kören och mig.
Vad betyder vinsten?
– Väldigt mycket. Detta var min första tävling med en kör från Kulturskolan och det känns kul att föra skolans vinnartradition vidare.
– Jag tror att tjejerna är väldigt stolta över sig själva och känner en stark sammanhållning efter resan, alla gjorde sitt bästa. Visst är det kul att vinna, men viktigast är att man själv är nöjd, säger Linda Alexandersson.
Gå till toppen