Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Vid avgrunden är det klokt att ta ett par kliv tillbaka.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.Bild: Seth Wenig
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Under det utdragna inbördeskriget har Syrien varit skådeplatsen för oräkneliga vidrigheter. Lördagens angrepp med kemiska stridsmedel mot civila i den belägrade staden Douma är bara ett i en lång katalog av förbrytelser som de olika parterna i konflikten gjort sig skyldiga till under de sju år striderna pågått.
På ett sätt verkar kriget avgjort om än inte över. Upproret mot regimen i Damaskus har misslyckats. Samtidigt ökar risken för att Syrien ska bli skådeplatsen för en allvarlig, militär konfrontation mellan å ena sidan USA och dess allierade, och å andra sidan den syriska regimens uppbackare, Iran och Ryssland. Och med Turkiet som joker i leken.
"Vi står vid randen av en farlig avgrund", sade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley vid måndagens sammanträde i FN:s säkerhetsråd. Haley syftade på att användning av kemiska stridsmedel, förbjuden enligt internationella konventioner, är på väg att bli något normalt. Men liknelsen om avgrunden kan ges en vidare innebörd.
I säkerhetsrådet anklagade Haley Ryssland för att ha "syriska barns blod" på sina händer. Den ryske FN-ambassadören Vasilij Nebenzia hävdade å sin sida, föga oväntat, att kemgasattacken var iscensatt, en bluff, och varnade för att ett militärt svar från amerikansk sida skulle få "allvarliga återverkningar".
Den uppskruvade retoriken är illavarslande. Och det gamla talesättet att "krigets första offer är sanningen" ligger nära till hands.
Nu överväger USA:s president Donald Trump ett kraftfullt militärt svar mot Assadregimen som vedergällning för attacken i Douma. Frankrikes president Emmanuel Macron varnade i februari för att Frankrike skulle slå till militärt om Syrien bröt mot de konventioner som förbjuder användning av kemiska vapen.
"Om den gränsen har överträtts kommer det att få konsekvenser", försäkrade den franska regeringens talesperson Benjamin Griveaux på tisdagen.
Enligt nyhetsbyrån Reuters ska ett sextiotal människor ha dödats i Douma. Över tusen ska ha skadats. Men är det bevisat att det är regeringssidan som är ansvarig?
En tidigare FN-utredning kom i höstas fram till att både Islamiska staten och den syriska regimen använt förbjudna kemiska vapen i konflikten. De islamistiska extremister som regimen bekämpar skulle sannolikt inte dra sig för att använda kemvapen om de kunde komma över dem. Och att al-Assad saknar spärrar står klart sedan länge.
I vanlig ordning spelar Ryssland på den osäkerhet som finns.
Så här kan resonemanget låta i ryska propagandakanaler som RT:
Varför skulle al-Assad, i ett läge där han är på väg att återta kontrollen över strategiskt viktiga områden, i ett läge där Donald Trump för bara två veckor sedan talade om att ta hem landets militära styrkor från Syrien, riskera att dra in USA djupare i konflikten? Är det inte snarare de hårt ansatta och kringrända rebellgrupperna som har allt att vinna på att USA provoceras att slå till militärt mot regimen i Damaskus?
Och visst finns det en logik i detta.
Att de faktiska omständigheterna pekar i en viss riktning – mot den syriska regeringssidan – är sin sak. Men någon sorts smoking gun, ett avgörande och ovedersägligt bevis, finns ännu så länge inte.
FN:s generalsekreterare António Guterres vill se en oberoende internationell utredning av händelserna i Douma. Det skulle kräva ett beslut i FN:s säkerhetsråd. Ryssland, som för att citera utrikesminister Margot Wallström (S) "verkligen satt sig på bakhasorna", öppnade på tisdagen något överraskande för att tillsätta en sådan utredning.
Det är i så fall ett erbjudande som USA och andra inte bör tacka nej till, förutsatt att det går att enas om rimliga villkor för utredningen.
Den som står vid avgrundens rand gör klokt i att ta ett par steg tillbaka. Inte trappa upp ordkriget. Inte låta känslorna ta överhanden. Utnyttja diplomatins alla medel till fullo. Kort sagt vara pragmatisk.
Gå till toppen