Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dalaplan släpper nytt – gästas av The Nomads och Wilmer X-basist

Malmöbandet Dalaplan har bytt medlemmar och blivit ett sjumannaband. Under de senaste månaderna har de spelat in ett tjugotal låtar i sin replokal – och gästas av medlemmar från garagerockbandet The Nomads och Wilmer X. Inom ett år väntar, inte bara ett, utan två skivsläpp.

Christian Jönsson, Peter Svensson, Dennis Stenmark, Johan Åkesson, Jesper Mårtensson, Niklas Svensson och Jenny Neikell i Dalaplan.Bild: Dennis Stenmark
– Förra sommaren fick vi in lite nytt folk i bandet, vår tidigare trummis Sofie Karlberg valde att sluta. Då fick vi in två nya trummisar och en ny basist – så nu är bandet ett sorts stort bisarrt kollektiv. Jag, min bror Peter och Johan är de fasta punkterna, sedan har vi lite olika uppsättningar beroende på vad vi spelar för genre, säger Niklas Svensson, sångare och låtskrivare i Dalaplan.
När gruppen bytte form förra året skrev han på kort tid många nya låtar. Bandet började spela in låtarna själva i sin replokal och förstod snabbt att låtarna de tyckte om inte bara skulle räcka till ett album – utan till två.
– Planen var att få ihop låtar till vårt kommande album ”Du går aldrig ensam” men sedan blev de andra låtarna också så pass lyckade att vi har material att slutföra ett album till. Jag har varit i ett extremt kreativt rus sedan förra året, säger Niklas Svensson.
”Du går aldrig ensam” släpps i höst och på den kommande skivan gästas Dalaplan av Niklas ”Nix” Vahlberg och Hans Östlund från garagerockbandet The Nomads och tidigare Wilmer X-basisten Stefan Björk.
– Dalaplan har spelat med The Nomads ett par gånger under åren och vi har funnit varandra. Vi tycker om dem och de är väl inte helt oförtjusta i oss heller. Vi skickade frågan till dem och de tyckte det lät kul att göra en låt ihop.
Bandet tog även kontakt med Stefan Björk. Både han, Nix Vahlberg och Hasse Östlund gästar låten ”Hubbabubbaidiot” på kommande skivan.
– Förra skivan gästade Jalle Lorensson och Thomas Holst från Wilmer X, så nu är cirkeln sluten med alla de här 80-talsbanden som vi älskar, säger Niklas Svensson.
Hur låter kombinationen Dalaplan, The Nomads och Wilmer X?
– Det är en rocklåt i mellantempo, nästan lite twistaktig i sin rytm. Hasse, Niklas och Stefan har gått in och sjungit delar av refrängen med mig och de andra, det är lite av en shout and recall-refräng. Sedan delar jag och Niklas på en av verserna också. Det är kul för de har ganska utpräglade Solnadialekter – så det blir en kontrast mot hur vi sjunger.
Dessutom gästas bandet av saxofonisten Anna Asp, Pierre Engström som spelar pedal steel och körsångerskorna Kiki Flygare och Rebecca Cronsten.
Det andra albumet, som just nu har arbetsnamnet ”Geni & idiot” släpps troligtvis nästa år. I sommar är planen att bandet ska ge sig ut på turné.
– Skivan som kommer i höst är vårt fjärde album. Våra tidigare album har varit utgivna med ganska täta mellanrum, nästan en om året, men nu har vi tagit nästan två år på oss. Jag tror att vi behövde det. Nu ska det bli skitkul att få åka ut och testa det nya materialet – och inte minst alla nya medlemmar, säger Niklas Svensson.
Gå till toppen