Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Redovisning, omsorg och rock'n'roll tog hem näringslivspriserna i Lund

Tre entreprenörer i IT-branschen, ett omsorgsföretag av kompisar från Gunnesbo och en livsstilsbutik i Sankt Lars-parken är årets näringslivspristagare i Lund.

Robert Göthe på Hep Cat Store är Årets Lundaköpman 2017.Bild: Ingemar D Kristiansen
Vid lunchtid på onsdagen delades näringslivspriserna ut i Knutsalen på Rådhuset.
Priset Årets Lundaköpman går till en mångsysslare som lyckats ställa om till dagens handel, och som ”i sin fysiska butik såväl som i webbutiken strävar efter att erbjuda något utöver det vanliga” enligt Handelsföreningens motivering.
Robert Göthe driver Hep Cat Store i ett garage på Sankt Lars väg, där rock’n’roll som livsstil genomsyrar utbudet av klassiska arbetskläder, skor, kepsar, vinylskivor, tidskrifter, böcker och mycket mer.
– Ni erbjuder konserter och har en barberare från Göteborg som nästan alltid är fullbokad, sa Mai von Gegerfelt, ordförande i Handelsföreningen, i sitt hyllningstal och uppmanade alla att komma till butiken för en kopp kaffe.
– Förnämt detta! Tack så mycket! Välkomna ner till Sankt Lars, sa Robert Göthe.
Bengt Andersson, Lunds nyföretagarcentrum, delade ut priset för Årets nyföretagare 2017 till Michael Ghasri på Kurera Omsorg, med kompanjon Christoffer Faxe.Bild: Ingemar D Kristiansen
Årets nyföretagare är en entreprenör som fick en idé om att starta en familjehems- och omsorgsverksamhet när hans pappa blev beroende av personlig assistans.
Michael Ghasri driver Kurera Omsorg som enligt Lunds nyföretagarcentrum är ett ”blomstrande företag som bidrar till ett bättre liv för våra mest sårbara människor”.
– Stort tack, det här känns overkligt. Jag kom till Sverige som tioåring och när pappa blev sjuk blev vi i familjen helt ställda. Jag växte upp på Gunnesbo och de flesta jag jobbar med är mina kompisar därifrån. Jag tackar Lund, sa Michael Ghasri när han tillsammans med delägaren Christoffer Faxe tog emot utmärkelsen.
Per Kronqvist, Lars Lindskog och Tom Nilsson på Unikum Datasystem är Årets företagare 2017.Bild: Ingemar D Kristiansen
Utmärkelsen Årets företagare 2017 tilldelas Lars Lindskog, Per Kronqvist och Tom Nilsson som för 35 år sedan startade Unikum Datasystem AB på Traktorvägen i Lund (företagsnamnet till trots är det inte Unikum som ligger bakom skolsystemet med samma namn). De fick ta emot priset av Marianne Offesson på Företagarna Lund.
Unikum har utvecklat Pyramid Business Studio – ett affärsssystem bestående av fakturering, bokföring, butiksdatasystem, materialplanering och ”allt annat som gör livet värt att leva”, som delägaren Lars Lindskog lite skämtsamt uttryckte det under prisceremonin.
Pyramid används idag av 5 000 företag och 30 000 personer.
– Vi var egna företagare som tänkte att om vi slår oss ihop kan vi göra något större. Vi var med när mikrodatorn kom till Sverige och såg behovet av ett sådant här system. Det har varit det ena tekniksprånget efter det andra och en spännande resa, säger Lars Lindskog.
Hur känns det att få det här priset?
– Väldigt trevligt, det är en klapp på axeln, säger Per Kronqvist.
– Jag ser det här som lilla Nobelpriset. Det är ett kvitto på att vi har hängt med i en föränderlig bransch. För varje teknikskifte har vi lyckats ta vår produkt till nästa steg, säger Tom Nilsson.
Vad tänkte ni när fick reda på att ni skulle få det?
– Det var en överraskning. Lund är fullt av unga innovativa företag som sysslar med spännande saker, så att vi som hållit på så länge skulle få det här var väldigt otippat, säger Lars Lindskog.
Pristagarna hyllas under en middag på Grand Hotel på onsdagskvällen.
Lunds näringsliv uppmärksammas även under torsdagsförmiddagen när Lund Grand Prix arrangeras i AF-borgen. I år ligger fokus på tjänsteföretagen och dagen leds av serviceentreprenören Tareq Taylor.
Gå till toppen