Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Hon är framtidens entreprenör

Lundakemisten Lisa Heiberg har utvecklat ett avloppsfilter som förhindrar övergödning i naturen. För detta prisas hon på Sveriges innovationsriksdag.

Lisa Heiberg driver det prisade bolaget Diapure.
Stiftelsen Åforsk och branschföreningen för inkubatorer, Swedish Incubators & Science Parks, utser varje år morgondagens samhällsbyggande entreprenörer. I år fick tio bolag utmärkelsen. Lisa Heibergs Diapure som är en del av Ideon Innovation är bland de tio utvalda. Det ger 200 000 kronor.
Varför får du priset?
– Jag har utvecklat ett reningsfilter för enskilda avlopp som avskiljer fosfor, ett näringsämne som förorenar och orsakar övergödning i naturen. Mitt företag Diapure är ett resultat av forskning för att ta fram ett ultrareaktivt filtermaterial för att kunna göra filtret så litet som möjligt och därmed billigare och smidigare för kunden. Vi hoppas att det ska leda till att fler ser till att renovera sina brunnar. Jag har tidigare jobbat med övergödningsfrågor och disputerat på fosforkemi. De känns tillfredsställande att komma med en lösning på problemet.
Vad betyder utmärkelsen för dig?
– Det betyder enormt mycket. Jag är superglad och lite stolt också. Framförallt betyder det mycket att juryn tror på företagsidén och ser potential i den. Att få pris och den uppmärksamhet som det innebär ger mig trovärdighet och en stärkt profil gentemot kunder och investerare och andra viktiga aktörer i regionen. Trovärdighet är jätteviktigt.
Vad hoppas du att detta leder till?
– Att jag kommer synas mer och att folk kommer att veta vad Diapure är, och i förlängningen att jag ska nå ut med min produkt på marknaden.
Gå till toppen