Wimans blogg

Max Wiman: MFF nära dubbel CL-seedning - Carlnén invald i viktig styrelse

I en tid då väldigt mycket händer när idrottens säsonger går ihop, så blev MFF:s vd Niclas Carlnén invald i ECA:s exekutiva kommitté (styrelse) utan att denna blogg noterade det, så jag får väl passa på att reparera skadan nu och samtidigt då - eftersom det faktiskt hänger ihop - göra en liten uppdatering inför sommarens Europaspel för Malmö FF.

ECA är alltså de europeiska klubbarnas intresseorganisation (European Club Association). I vår föreningskultur skulle man väl nästan kunna kalla det ett slags fackförening för klubbarna, där man gemensamt försöker jämka sina intressen.
– Jag har faktiskt varit med i ECA ganska länge, eftersom jag var med redan som vd för LDB FC Malmö/FC Rosengård, även om det då var i ett annat sammanhang, säger Niclas Carlnén.
Att han nu uppmärksammas på högsta ledningsnivå beror förstås på egen kompetens, men också på att man syns på ett helt annat sätt när en förening flyttar fram positionerna som Malmö FF gjort, framför allt under de båda Champions League-åren.
Han kommer att sitta i exekutiva kommittén fram till 2019 och det finns givna frågor att fokusera kring.
– Frågor kring transferfönstret är viktiga. Vi vill ju se fönster som är lika långa för alla, oberoende hur säsongen löper. Sommarfönstret ställer alltid till stora problem för oss i Sverige. Sen gäller det att jobba med Champions League och Europa League och de förutsättningar vi har där. Fokus på Europa League blir än viktigare när det nu är smalare att ta sig in i Champions League. Det är viktigt hur Europa League utformas för framtiden, säger Niclas Carlnén.
Det har bland annat diskuterat en utökning av antalet lag i Europa League.
Både transferfönstret - där MFF alltså inte kan värva inför första kvalomgången, men kan tappa spelare - och turneringarnas utformning är förstås av yttersta vikt för MFF och Europaspelet, som klubben brinner för mer än någon annan svensk klubb (vågar jag påstå).
Så hur är då läget inför sommarens Champions League-kval? Jo, med gedigen hjälp av Lennart Hedstigen och hans superdetaljerade sida uefaranken.hedstigen.se (ni hörde väl honom i vår podd i fjor?) samt lite eget tabellräknande, så ser det mer spännande ut ur seedningsynpunkt för MFF än vad man kanske kunde förvänta sig.
I fjor var det ju en otroligt spännande kamp ända in i polska ligans slutminuter om MFF skulle bli seedat i sin andra kvalomgång (då kallad den tredje) till Champions League. Nu missade man hårfint, men det saknade betydelse eftersom man åkte ut mot Vardar Skopje (hade lottats som oseedad mot FC Köpenhamn i händelse av vinst).
I år måste vi backa alla omgångsbenämningar. Några få lågt rankade lag spelar en förberedande kvalomgång, sedan går MFF in i den första riktiga kvalomgången och där är laget seedat. Kommer att få liknande motstånd som de andra åren. Kanske baltiskt, kanske från de brittiska öarna, möjligen nere från Balkan som i fjor.
Notera gärna att det INTE kan bli Vardar Skopje igen. MFF:s banemän har rasat ihop totalt. Ligger förvisso tvåa i makedonska ligan, men är 18 (!) poäng efter ledande Shkendija.
Det är den andra kvalomgången som är ytterst spännande seedningsmässigt. Just nu ligger MFF på tionde och sista seedningsplats. Utan att jag kan - eller ska - fördjupa mig i det för mycket, så är det enligt Uefaranken så att om Sevilla åker ur Champions League i kväll mot Bayern München, är det mycket goda odds för att elva lag kommer att bli seedade i MFF:s kvalomgång. Det har att göra med vilka lag som direktkvalificeras till Champions League i de stora ligorna, Sevilla är inte ett av dem och ska därför inte "ta" en plats genom att vinna Champions League. Vad jag förstår är det då också av vikt att Roma tar en direktplats (blir topp fyra). I så fall är alla lag som är kvar i CL också kvalificerade på annat sätt och kvalordningen hoppar upp ett steg.
Malmö FF ligger alltså just nu som tionde seedade lag i kvalomgång två.
Om vi räknar på elva seedningsplatser, så har alltså MFF råd att tappa en.
Salzburg, Ludgorets (vann seriefinalen i helgen mot lågrankade CSKA Sofia med 3-2 och i stället för samma poäng, ligger nu Ludgorets sex poäng före), Celtic, Astana, Qarabag, Bate Borisov, Dinamo Sagreb och Sheriff är lag som redan vunnit sina ligor eller har så stor ledning att vi kan glömma att de tappar den. De kommer att ligga före MFF.
Däremot är det inte säkert att rumänska högrankade FCSB håller den ledning man tog före lågrankade Cluj den gångna helgen. Det skiljer bara två poäng.
Hoten bakifrån är två.
Högrankade Apoel ligger två poäng efter lågrankade Apollon på Cypern.
Högrankade Legia Warszawa kan ställa till det igen i Polen. Ligger bara en poäng efter lågrankade Lech. Även lågrankade Jagellonia ligger på samma poäng som Legia, klantade sig i helgen genom att förlora och har en väldigt dålig trend, tre förluster på de fem senaste matcherna. Notabelt är dock att Legia förlorat två av sina fem senaste matcher.
Om elva lag blir seedade - som det ser ut att bli - har alltså MFF råd med att antingen polska eller cypriotiska ligan får fel segrare även som ställningen i övrigt är just nu.
Vän av ordning undrar möjligen då över israeliska ligan. Men där är det lugnt för MFF. Högrankade Maccabi Tel Aviv (där Vidar Örn Kjartansson spelar) har rasat ihop totalt och har tre raka förluster och ligger fyra elva poäng från serieledning.
Gå till toppen