Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Talangen redo för andra elitsäsongen

Anton Bengtsson från Furulund har kört motocross sedan han var tre år. Nu står han inför sin andra säsong i eliten – bättre förberedd än någonsin. Snart är det premiär på Saxtorpsbanan.

Anton Bengtsson, Furulund, siktar på att nå toppen i motocross. Samtidigt vill han utbilda sig till svetsare.Bild: Peter Sjöberg
Saxtorp betyder hemmabana för Anton Bengtsson. Här kan han varje hopp, varje kurva och vet hur tufft det är.
– Man kan banan innantill, men samtidigt har man lite press på sig att lyckas också. Det är en sandbana och mjukt, så det blir spårigt ganska snabbt.
Vad är du mest sugen på inför säsongen?
– Det är att få ställa sig bakom startgrinden igen. Då tänker man bara på att vara först in i första svängen. Kommer du iväg sist är det svårt att ta sig om nästan 40 pers.
Föra året lyckades han komma topp 20 i sin första deltävling i elitklassen. Nu siktar han på att vara topp 15 i de tävlingar han ställer upp i. Och han känner sig bättre förberedd än någonsin efter att ha styrketränat två–tre dagar i veckan och kört lika många löppass. Lägg till det fler och fler rundor med motorcykeln ju närmare premiären kommer.
– Det är tufft motstånd, men det är roligt. Jag har kört lite för stelt i början av racen tidigare och fått armpump (trött i armarna). Men jag har blivit bättre på det till den här säsongen.
Anton började köra redan som treåring och fastnade snabbt för sporten. Pappa Lars-Åke har tidigare också kört och stöttar nu Anton i hans karriär.
Hur viktig är motocrossen för dig?
– Jag vet inte vad jag hade gjort om jag inte hade kört motocross. Det är både kul att hoppa och att köra fort. På vissa banor kommer man upp i över 100 km/h. Och sedan har jag mycket kompisar inom motocrossen.
Anton Bengtsson längtar efter att få ställa sig bakom startgrinden igen.Bild: Peter Sjöberg
Vart hoppas du att motocrossen ska ta dig?
– Jag vill helst komma till en nivå så att jag kan få betalt för att köra. Det är bara de allra bästa i landet som får det. Det är en bit kvar dit, men det är bara att prova.
Under våren har Anton inte bara tävlandet att tänka på. Han går sista året på gymnasiet och har studenten att se fram emot. Han läser VVS-programmet på Vipan i Lund och har framtiden klar för sig.
– Jag vill bli svetsare, det var jättekul första gången vi testade det i skolan. Nu vill jag läsa vidare till det.
Har man användning för att svetsa inom motocrossen?
– Det händer ibland att en ram eller fotpinne går sönder, då kan man svetsa det. Så det är bra att kunna.
Fakta

Anton Bengtsson

Bor: Furulund.

Familj: Mamma Petra, pappa Lars-Åke, syskonen Emma, 22, och Ida, 14. Hunden Akuma (Cavalier King Charles och Shih tzu).

Gör: Går sista året på gymnasiet, VVS-programmet på Vipan i Lund.

Intressen: Köra motocross, cykla BMX.

Klubb: Landskrona Motorklubb.

Aktuell: Tävlar i säsongens första SM-deltävling i motocross på Saxtorpsbanan 21–22 april. Klassen heter MX2 (250 kubik).

Gå till toppen