Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Vi vet att sexistiskt maktspel och sexuella trakasserier länge varit en del av våra organisationer.”

Sexism och ojämställdhet har politiska orsaker och dem ska vi diskutera och försöka få bukt med. Men vi lovar att aldrig använda våra medlemmars unika upplevelser som politiska slagträn. Det skriver företrädare för den ideella organisationen Maktsalongen och fyra politiska ungdomsförbund.

Anna Horn, vice ordförande för Liberala Ungdomsförbundet, skriver tillsammans med fyra andra kvinnor: ”Vi är nu alla inne i årets valrörelse med våra egna och andra kvinnors vittnesmål från höstens #metoo-upprop ekande i bakhuvudet.”Bild: Pontus Lundahl/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Intensiteten i partiernas valkampanjande ökar. Utspelen blir fler, affischerna större och tonen i debatterna tuffare.
När tempot ökar, tonen trappas upp och kampanjerna kommer tätare och tätare, är det lätt att diskussioner som ska handla om politik börjar handla om person. Vilka politiker är otrevliga? Vilka partiledare och partiföreträdare får sina argument avfärdade som käbbel? Vem får sina klädval omskrivna och recenserade i på nyhetsplats i medierna?
När valrörelsen slutar handla om politik och börja handla om person, drabbas kvinnor hårdare än män. I alla branscher och mediernas bevakning av dem bedöms män nästan alltid utifrån vad de gör, medan kvinnor oftare bedöms utifrån sina personliga egenskaper eller sitt utseende. Att det är så upprätthåller en skev maktbalans och så länge det förblir så är kvinnors förutsättningar för att få makt sämre än mäns.
Maktsalongen är en organisation där unga kvinnor på ledande positioner inom den ideella sektorn jobbar för att makten i samhället ska fördelas lika, oavsett kön. Alla människor ska ha lika förutsättningar för att nå ledande positioner i samhället om de själva vill. Vi är övertygade om att en jämställd politik är avgörande för att det ska bli verklighet. Men för det krävs både politiska lösningar och att politiken i sig, partiernas arbete och mediernas rapportering, också är jämställd.
Vi som företräder politiska ungdomsförbund under detta valår lovar att gå hårt åt varandras politik. Vi kommer att debattera tufft och intensivt och syna varandras politiska förslag i sömmarna men aldrig ställa upp på att fokusera på något annat än politik.
Att kvinnor i ledande positioner utövar systerskap sinsemellan betyder inte att vi alltid håller med varandra – det gör vi nog sällan vare sig i debattronder eller i partiprogram.
Att vi visar systerskap betyder att vi vägrar att ställa upp på att någon annan kvinna – politisk motståndare eller inte – behandlas sämre eller bedöms på ett orättvist sätt, just för att hon är kvinna. Vi tror att det är extra viktigt att komma ihåg ju närmare valdagen kommer, när tempot höjs och tonen blir tuffare.
Vi är nu alla inne i årets valrörelse med våra egna och andra kvinnors vittnesmål från höstens #metoo-upprop ekande i bakhuvudet.
Vi vet att sexistiskt maktspel och sexuella trakasserier länge har varit en del av våra organisationer; både i ungdomsförbunden och i moderpartierna.
Sexism och ojämställdhet har politiska orsaker och dem ska vi diskutera och försöka få bukt med. Men vi lovar att aldrig använda våra medlemmars unika upplevelser och berättelser av och om sexuella trakasserier eller övergrepp som politiska slagträn. Vi tar dem på allvar och vi hanterar dem efter bästa möjliga förmåga. De kommer aldrig att bli en del av våra försök att under det här året visa väljarna varför just vårt parti har bäst politik för Sverige.
Vi förväntar oss absolut inget mindre av våra partikollegor.
Linn Svansbo
ordförande för Maktsalongen
Hanna Lidström
språkrör för Grön Ungdom
Andrea Törnestam
förbundssekreterare för SSU, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund
Anna Horn
vice ordförande för Luf, Liberala Ungdomsförbundet
Louise Grabo
vice ordförande för Cuf, Centerpartiets ungdomsförbund
Gå till toppen