Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Barista i konkurs – ”Det är absolut svårt”

Kafékedjan Barista är satt i konkurs, på egen begäran. Enligt konkursansökan är bolaget på obestånd. Både företagets egna kaféer och verksamhet som drivs på franchisebasis påverkas. ”Det är tufft att driva kaféer”, säger konkursförvaltaren Johan Schubert.

Barista på Rådmansgatan i Malmö tillhör de kaféer som numera drivs av franchisetagare. Vad som nu händer avgörs av konkursförvaltaren.
Från huvudkontoret på Kärleksgatan i Malmö har Barista som mest drivit ett drygt tjugotal kaféer runtom i Sverige. Den etiskt profilerade kedjan startade sin verksamhet 2006.
Men bolaget har ackumulerat förluster och allt fler Baristakaféer har slagit igen.
Nu finns det tio kvar. Vid stängningsdags på onsdagen tog Malmö tingsrätt beslut om konkurs.
”Bolaget är på obestånd. Obeståndet är inte tillfälligt”, skriver Baristas styrelseordförande Martin Frölander i konkursansökan.
Advokat Johan Schubert på Maqs advokatbyrå har av tingsrätten utsetts till konkursförvaltare.
I somras berättade Sydsvenskan att företagets ambition var att lägga ut alla kaféer på franchisebasis. Detta efter att vd och grundare Björn Almér och andra personer på ledande befattningar lämnat sina uppdrag, på styrelsens begäran.
Läs också Skånska kafékedjan Barista slutar driva egna kaféer – stänger på Emporia och vd:n lämnar
Franchiseplanen har inte fullt ut gått att fullfölja.
Barista driver, vid konkursgenombrottet, fortfarande fyra kaféer i eget bolag – tre i Stockholm samt Baristakaféet vid Ideon i Lund.
Ytterligare sex kaféer drivs av franchisetagare: Två i Malmö (Rådmansgatan och Mobilia), ett i Lund, två i Kalmar och ett i Uppsala.
I oktober inleddes, efter beslut i tingsrätten, försök att rekonstruera bolaget.
– Det är på grund av att det är ett bolag med ekonomi i obalans. Men det är inget nytt, så har det varit i fyra år, sade Baristas Schweizbaserade styrelseordförande Martin Frölander då till Sydsvenskan.
Läs också Skånska kafékedjan Barista ansöker om rekonstruktion
Rekonstruktionsförsöken har nu stupat. Ett halvår senare är konkursen ett faktum.
– Det fanns förslag på en uppgörelse, hur man skulle lösa situationen utan att sätta bolaget i konkurs. Men alla borgenärer var inte överens, säger Johan Schubert.
Sydsvenskan når styrelseordförande, som är på plats i Malmö. Han är mycket besviken.
– Det här är supertråkigt. Vi har jobbat stenhårt och vidtagit de åtgärder vi har kunnat för att få allt på rätt köl. Det är självklart ett nederlag att behöva sätta verksamheten i konkurs, säger Frölander.
Fler och fler kafékedjor satsar på etiskt hållbart och rättvisemärkt.Bild: Anna Hållams/TT
Summera läget i kafébranschen?
– Det är absolut svårt. Det har skett ett skifte på marknaden. Espresso House, Wayne's och Joe & the juice – alla satsar hårt. Vi har haft ett unikt sätt att fokusera på det etiska och hållbara. Men då betalar man också lite högre kostnader för produktinköp och så vidare, säger Martin Frölander.
– Fler har gått in och kravmärkt alla produkter. Fler har rört sig mot det hållbara perspektivet. Positionen Barista har tagit, som var tämligen unik, har hårdnat.
Konkursförvaltare Johan Schubert kommer under en tid att driva verksamheten vidare.
– Min målsättning är att hitta en köpare, säger han.
Bolaget Barista har ett fyrtiotal anställda som omfattas av statlig lönegaranti. De första 30 dagarna har konkursförvaltaren möjlighet att låta dem arbeta vidare, utan att det orsakar konkursboet några kostnader.
Gå till toppen