Dygnet runt

Druvölen från Skåne fick ge sig i finalen

En soda från Södermanland blev för svår. Den skånska blandningen mellan vin och öl nådde inte pallen när landets matinnovationer möttes i tävlingen Matverk.

– En liten besvikelse får man säga, vi hade åtminstone räknat med en pallplats. men bara att komma till finalen har varit ett jättelyft, hälsar ölbryggare Magnus Servin strax efter att finalen har avgjorts under evenemanget Gastronomiskt Forum i Nyköping.
Läs mer:De blandade vin med öl och tog sig till riksfinal
Under finalen ställdes deras druvöl mot en rad tuffa motståndare: Havtornsketchup från Åland, falafel på gråärt från Öland, musseltapas från Bohuslän eller den orökta mufflonsalamin från Blekinge.
Alla bidrag synades av dubbla jurygrupper. Dels en gastronomisk jury som enbart kände på smak, doft och textur. Dels en marknadsjury som bara fick titta på produkten och bedöma hur de lokala produktutvecklarna tänkt kring målgrupp, marknad och förpackning.
Daniel Lindström tog emot förstapriset, men bakom den vinnande sodan från Södermanland finns tre hobbyodlare till.Bild: BIANCA-BRANDON-COX
Slutsegrare blev fyra hobbyodlare från Enköping, som tagit fram en fermenterad soda med smak av nässla och rödbeta.
Magnus Servin hemma vid flaskpåfyllningen i Hönsinge Hantwerksbryggeri.Bild: Patrick Persson
Druvölen föddes ur juice från druvan Pinot blanc och öl av typen saison. Hällåkra vingård, Hönsinge Hantwerksbryggeri och sommeliererna på cidertillverkaren Fruktstereo hade bestämt sig för att experimentera lite. Kollegorna smakade sig fram och valde till slut att blanda ner 25 procent druvjuice i ölens jäskar.
Matchen i Skåne vann drycken lätt.
"En harmonisk kombination av vin- och ölvärlden som man sällan finner. Den är ödmjuk i sin framtoning men levererar stort. Lager på lager på lager av härliga smaker!”, skrev Tareq Taylor, Sandra Mastio och de andra i juryn vid regionfinalen i höstas.
Den behövde stå i nästan ett år på flaska. men efter den jäsningen hade något intressant hänt med druvölens smak.
Vad händer med drycken druvöl nu då?
För Håkan Hansson, vinbonden som driver Hällåkra med sin fru Lotta, är svaret självklart.
– För produkten är segern redan vunnen. Jag hoppas att vi får en bra skörd i år och då ska vi naturligtvis göra om resan, med samma blandning som huvudspår. Sedan kan vi säkert göra nya varianter och modifiera på olika vis.
Som han ser det har laborerandet med blandningar av öl och druvjuice bara börjat.
– Det är precis detta vi ska våga göra i en mycket ung vinregion, där vi inte har någon tung ryggsäck av tradition. Vi ska våga prova, bryta gränssnitt och göra nya saker. Detta ger bara mersmak inför framtiden.
Gå till toppen