Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fyra män åtalas för åtta rån i höstas

Nu är åtalen klara mot fyra unga män, i efterspelet till rånvågen i Lund i november-december förra året.
Med knivar, skjutvapen, misshandel och hot om mer våld ska de fyra i olika konstellationer ha rånat ett antal män på deras mobiltelefoner, kontanter och värdesaker.
Dessutom ska rånarna ha satt i system att tvinga av offren deras bankkort, inklusive koderna, och sedan ta ut stora summor pengar.

Medan bankuttagen pågick bevakades och hotades offren, enligt åtalen.
Sammantaget gäller åtalen tre rån som betecknas som grova, fem rån och ett rånförsök, plus ett fall av grovt sexuellt tvång i samband med ett av rånen.
Tre av männen har suttit häktade sedan i december. Den fjärde mannen släpptes senare i december, men omhäktades i mars. Under onsdagen lämnade åklagaren till Lunds tingsrätt in en stämningsansökan mot männen.
Männen är mellan 16 och 25 år gamla. De nekar till att ha utfört något av brotten. Deras offer är alla män på några och 20 år.
I bevisföringen används bland annat bilder från övervakningskameror, kontoutdrag från bankomater, listor över mobilsamtal och analyser av hur och var stulna mobiltelefoner använts.
Det första rånet betecknas som grovt och skedde natten till den 13 november. Enligt åtalet ska då två av männen, plus en tredje för polisen okänd man, ha rånat en man på hans värdesaker. Var i Lund detta skedde anges inte i åtalet.
Rånarna ska ha misslyckats med att ta ut pengar med mannens bankkort, sedan tvingat sig in i hans bostad som de genomsökte och tvingat offret att föra över pengar till ett konto som de kunde ta ut pengar från.
Mannen misshandlades och hotades med kniv under händelsen. Rånet bedöms som grovt eftersom det pågick under lång tid och rånarna visade "synnerlig råhet". Offret ska även ha utsatts för grovt sexuellt våld då en av rånarna med hjälp av hot utförde sexuella handlingar mot honom.
En rånare avslutade det hela med att hota med att döda mannen om han gick till polisen.
Natten till den 18 november rånades en man på Råbyvägen. De två rånarna stal hans mobiltelefon, nycklar och bankkort, med vilket de tog ut 12 200 kronor. Medan uttaget pågick hölls offret kvar under knivhot och med en halsduk bunden över ögonen. Offret hotades med våld för att fås att inte kontakta polisen.
I ett åtal beskrivs hur tre av de åtalade ska ha utfört ett misslyckat rånförsök natten till den 23 november på Grönegatan. Rånet avbröts när en annan person kom förbi,
Den 23 november begicks två rån vid olika tillfällen, på och i anslutning till Ulrikedalsvägen. Mönstret var detsamma. Offren hotades med kniv, misshandlades, avtvingades sina bankkort och hölls kvar under hot medan pengar togs ut.
Natten till den 26 november rånades en man på Änggatan utifrån samma mönster. Eftersom offret hotades med pistol gäller åtalet här grovt rån. Som grovt bedöms också ett rån natten till den 3 december då rånarna tvingade sig in i offrets bostad, misshandlade och hotade honom.
Ett rån som två män nu åtalas för begicks på Paradisgatan natten till den 7 december, efter det kända mönstret. Samma natt ska samma män ha utfört ett liknande rån på Regementsgatan i Malmö.
Gå till toppen