Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Så blir Malmös nygamla konferenscentrum

I dag invigs den nyrenoverade konferensanläggningen i Folket hus i Malmö. Bokningarna av lokalerna har redan ökat.

Johnny Persson är vd för Folk, mat & möten.Bild: Teresa Lindstedt
– Lokalen har varit ganska eftersatt, den har sovit en törnrosasömn under en tid. När jag tillträdde som vd för tre år sedan fick jag i uppdrag av styrelsen att väcka den till liv igen, säger Johnny Persson, vd för verksamheten som numera går under namnet Folk, mat & möten.
Folkets hus vid Nobeltorget ritades av Hans Westman och invigdes i december 1947. Funkisstilen har framhållit i renoveringen som har pågått ett år. Hur mycket det har kostat vill Johnny Persson inte berätta.
– Vi har hållit budget, men det kvarstår en del detaljer så det är inte klart att redovisa ännu.
Folkets hus ritades av arkitekten Hans Westman.Bild: Teresa Lindstedt
De gedigna grundmaterialen är bibehållna och uppfräschade. Inredaren Djon Clausen har satsat på modern teknik, klassiska möbler och nya textilier.
– Känslan ska vara lite minimalistisk. Vi har låtit lokalen och funkisen som som finns i den styra och aktat oss för att gå samma vägar som andra inredare, säger han.
Funktionen i de åtta konferensrummen och allmänytorna är ungefär desamma som tidigare, den största salen tar 200 personer. Helt nya är dock en teleskopläktare som skapar teatersittning på ett dansgolv och en takterrass som snart ska inredas.
Vid renoveringen har stor vikt lagts vid byggnadens historia, det märks extra tydligt i lokalen där det en gång har varit bibliotek.Bild: Teresa Lindstedt
– Terrassen ligger på andra plan och är omsluten av fyra huskroppar. Där blir det vindskyddat men ändå sol från förmiddag till sena eftermiddagen. Det ska bli en oas med örttema där vi kan erbjuda grillbuffé och plats för trubadurer och liknande, säger Johnny Persson.
I byggnaden finns också kontorsyta som hyrs ut på långtidskontrakt till företag och Momsteaterns permanenta verksamhet. Både denna och konferensverksamheten har fortgått under renoveringen.
– Bokningarna har redan ökat markant. Men vi har inte marknadsfört oss ännu så vi hoppas att det sätter igång ordentlig efter det.
I entrén finns grupper men höj- och sänkbara bord.Bild: Teresa Lindstedt
Arbetet med lanseringen och den nya profilen har skett i samarbete med byrån Guts & Glory.
Som Dygnet Runt tidigare berättat är restaurangen Mat i byggnaden ny och har stjärnkocken Titti Qvarnström som kreativ ledare. Johnny Persson framhåller möjligheten att erbjuda mat av högsta kvalitet och matlagningsevenemang som en del av konferenser som avgörande för den framtida mötesverksamheten.
Carl-Fredrik Fender och Andreas Lûhmann sätter upp tunt väggskiffer i restaurang Mat.Bild: Teresa Lindstedt
Konkurrensen om att få husera möten och konferenser är stor i Malmö. Folk, mat & möten vill vara det mer personliga alternativet.
– Visst finns det konkurrens. Men vi ser ljust på framtiden. Vi har en extremt hög matnivå och en personlig touch på alla utrymmen och lokaler. Här är det en mer familjär känsla, inte bara infällda spotlights som många har, Johnny Persson.
Fakta

Om Folk, mat & möten

Verksamheten drivs i ett fristående aktiebolag som äger hela fastigheten och omfattar både lokalsidan samt konferens- och restaurangverksamheten.

Omsättningen 2016 var 13 310 000 kronor. Sju personer är anställda.

Bolaget finns representerat i riksföreningen Folkets hus och parker men har ingen koppling till närliggande Folkets park eller andra Folkets hus i Malmö.

Gå till toppen