Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Två misstänkta greps snabbt efter rånet på Paradisgatan

Ett snabbtänkt rånoffer, en vaksam taxichaufför och en dos tur bidrog till att två av de misstänkta rånarna greps den 7 december.
Det berättar kammaråklagare Magdalena Holmberg som lämnat in stämningsansökan mot de misstänkta.

– Senaste dag för att påbörja domstolsförhandlingarna är den 25 april, även om det finns möjlighet att skjuta det hela någon dag, säger Magdalena Holmberg.
Läs också Fyra män åtalas för åtta rån i höstas
Alla rånen, plus de åtal för häleri, bedrägeri och övergrepp i rättssak som ingår i hela ärendet, kommer att behandlas vid samma rättegång.
Den förste misstänkte greps den 1 december, utifrån misstankar om ett helt annat rån. Men gripandena den 7 december innebar ett genombrott för hela den samlade utredningen.
– Då begicks ett rån på Paradisgatan. När mannen som rånats kom loss sprang han rätt ut på gatan för att hitta någon som kunde hjälpa honom. Han stoppade en kille på moped som visade sig vara en av polisens spanare, berättar Magdalena Holmberg.
Några minuter senare vinkades en polispatrull vid stationen in av en taxichaufför. Två män som han uppfattade som ”skumma” hade just velat åka med honom till Malmö, men han hade vägrat och i stället hänvisat dem till ett annat taxibolag.
Via det taxibolaget fick polisen veta vilken bil de två männen färdades i. Och när taxin kom till Malmö greps de. Då hade knappt en timme gått sedan rånet i Lund.
– På de gripna påträffades stödgods och ett tillhygge som vi är ganska säkra på användes vid rånet på Paradisgatan. Men också stöldgods från ett rån på Regementsgatan i Malmö som begåtts samma dygn. Så polisen kunde snabbt koppla de två personerna till rånet i Malmö, säger Magdalena Holmberg.
Hon beskriver hur den ena uppgiften har gett den andra under förundersökningen.
– Inledningsvis hade polisen ingen direkt koppling mellan de här två männen och de andra misstänkta, det var senare man kunde koppla ihop dem, säger kammaråklagaren och betonar vilket hårt jobb med spaning och annat Lundapolisen lagt ned på de här rånen.
De åtalade männen nekar till alla brott och medger inte ens att de känner till de aktuella rånen. Men Magdalena Holmberg bedömer bevisläget som väldigt stark i de flesta av åtalen.
Vilka påföljder kan det då bli om de åtalade fälls?
– Några gärningar som jag påstår är grova har högt straffminimum och även de rångärningar som jag inte bedömt som grova har ett straffvärde som överstiger två år, säger kammaråklagare Magdalena Holmberg.
Gå till toppen