Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Därför hade Sirius-Örebro flyttats om de nått cupfinal

Ett litet utropstecken efter ett matchdatum i allsvenskan väckte frågor - under utropstecknet finns nämligen en fotnot:

"Matchen flyttas till söndag den 6 maj ifall någon av klubbarna kvalificerar sig för cupfinalen 10 maj."
Den aktuella matchen var (är, det står kvar) Sirius-Örebro som enligt programmet spelas måndagen den sjunde maj klockan 19.00. Precis som den omdiskuterade matchen mellan Malmö FF och Göteborg och som MFF ville flytta med hänvisning till att man spelar cupfinal och vill ha lika lång vila som Djurgården. Det är värt att notera att MFF och de båda lagen har i princip identiska spelprogram före och efter det aktuella datumet.
Eftersom det är en meny där text kommer upp när man pekar på utropstecknet, så är det alltså matchen Malmö FF-Göteborg som försvinner under den icke flyttbara rutan om ni undrar.
För Sirius och Örebro blev frågan alltså aldrig aktuell, men det är klart att man kan undra över om det är äpplen och päron i allsvenskan, om regler är olika utifrån vilka lag det handlar om. Därför tog jag kontakt med Svenska Fotbollförbundets tävlingschef Lars Helmersson och fick förklaringen - och också en hel del ytterligare resonemang kring det här med matchsättning, som jag gärna låter er ta del av.
Inledningsvis betonar han att han har stor respekt för de resonemang som Malmö FF fört fram i det "enskilda ärendet" och sedan ger han följande generella bakgrund:
"Ja, det är specifika förutsättningar för varje enskild match när någon framställer om en matchändring i Allsvenskan. Det är oerhört komplext för det första att lägga ett spelprogram (med tanke på vårt spel per kalenderår och i ett Europeiskt perspektiv oerhört korta säsong samt de krav på spelfria speldagar som ställs från Fifa och Uefa) och att landa detta vid ett spelordningsmöte. Därutöver är det också en komplicerad process att flytta på fastställda matcher i Allsvenskan när en förening framställer om detta. Vid samtliga matcher landar en viss avsparkstid efter en process där de två berörda föreningarna, Föreningen Svensk elitfotboll (Sef), polismyndigheten, sändande bolag, Svenska Spel och övriga berörda intressenter samtliga ger sina förutsättningar för speltiden. Resultatet blir en sammanvägning av de förutsättningar som ges."
Men tillbaka till det enskilda fallet och varför Sirius-Örebro hade flyttats, men MFF-Göteborg inte kan flyttas. Så här förklarar han:
"Skillnaden med Malmö-fallet är att Sirius-Örebro var överens om denna eventuella flytt vid cupfinal och framförde det önskemålet redan på spelordningsmötet i december. Sändande bolag och polis samt Sef sa därför ja till att de kunde få flytta matchen från mån till sön om något av lagen gick till Cupfinal. Det var ingen annan förening än dessa två som tog upp denna fråga vid spelordningsmötet.
När det kommer till Malmös framställan så var IFK Göteborg, polisen och sändande bolag direkt negativa till en matchflytt med hänvisning till att matchtid redan var fastställd och ingen hade framfört önskemål i ett tidigare läge. Sammanvägt valde då SvFF att avslå framställan."
En läxa för MFF är alltså att redan i december gardera sig för spel i en cupfinal när spelschemat för allsvenskan läggs. Sen kan man ju möjligen tycka att det hade varit lämpligt att ta bort utropstecknet och förklaringen vid matchen Sirius-Örebro när det stod klart för länge sedan att inget av lagen skulle gå till cupfinal. Med tanke på MFF:s begäran och att den förklaring ni fått här inte finns någon annanstans, kan det ju minst sagt upplevas som aningen provocerande i spelprogrammet att det står att en specifik match får flyttas, men inget om den andra.
Men Lars Helmersson ger också en öppning för förändring i sakfrågan på sikt:
"Med detta sagt så vill jag åter betona att jag har den yttersta respekt för de argument som Malmö FF fört fram och jag ser framför mig att SvFF och SEF fördjupat bör resonera kring förläggning av cupfinalen 2019. Den oerhört svåra utmaningen ligger dock - speciellt "internationella mästerskapsår" - i att finna en "fredad" vecka i april eller maj då en enskild cupfinal kan spelas - med tanke på den hårda pulsering som det Allsvenska matchprogrammet innebär."
Gå till toppen