Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Det är ditt fel om ditt barn skriker ”hora” till andra

”Jag vill inte att vi föräldrar ska ha ett kollektivt ansvar för hur klassen uppför sig”, skriver pappan till tjejen i femte klass som har blivit kallad hora. Flickan på bilden förekommer inte i texten.Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Vår dotter och hennes kompisar blir kallade hora i skolan. De går bara i femman, så vi kan vara ganska säkra på att det är menat som en förolämpning och inte som en yrkesbeskrivning. På morgnarna lämnar en karavan av nytvättade tjänstebilar skolans parkering, på sportlovet är de flesta i Alperna och på föräldramötena trängs kläder från Kenzo med väskor från Gucci. Många av oss har det helt enkelt väldigt gott ställt. Men våra döttrar blir kallade hora i skolan.
Att någon blir kallad hora handlar inte om dålig lärartäthet. Det handlar inte om obehöriga lärare. Inte heller om vem som är rektor, hur skolmaten smakar eller om eleverna får iPads. Ändå är det där diskussionen hela tiden hamnar. En otrygg och kränkande skolmiljö är skolans fel. Punkt och slut. Vi ställer lärarna mot väggen på föräldramötena. Vad tänker ni göra? Vi skickar skrivelser till rektorn. Vad tänker du göra? Vi skjuter ansvaret framför oss.
Men tänk om ansvaret är vårt eget? Eller mer exakt och lite osvenskt: Tänk om ansvaret ligger hos er föräldrar som har barn som skriker hora i skolan? Jag är så trött på att sitta och grupparbeta om värdegrund på föräldramöten. Jag vill inte träffas hemma hos fler föräldrar och sjunga Kumbaya. Jag vill inte att vi föräldrar ska ha ett kollektivt ansvar för hur klassen uppför sig. Och jag vill heller inte att lärarna ska ha det.
Det jag vill är det här: Jag vill att du som är förälder till ett barn som skriker hora sätter dig ner med ditt barn och pratar om hur man beter sig mot folk. Hur man behandlar klasskamrater, lärare och annan skolpersonal. Och jag vill att du följer upp att ert samtal får effekt.
För det här ska du veta: Varje gång ditt barn kallar mitt för hora så tänker jag på dig. Jag tänker på hur du misslyckats med att lära ditt barn att vara snäll mot andra. Jag tänker på hur det får effekter för mitt barns inlärning och hennes självkänsla. Och jag tänker på att det är orättvist mot en femteklassare att inte ha fått en bättre moralisk kompass av sina föräldrar.
För oavsett vilken bil du kör, vilket jobb du har och hur du är klädd på föräldramötet så finns det en obehaglig sanning om det här med att ditt barn kallar min dotter för hora: Det är ditt fel.

Pappa till en femteklassare

Skribenten får vara anonym av hänsyn till hans dotter som går i femte klass.
Gå till toppen