Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

Gruppen: Med ordet som vapen

Franska "Gruppen" handlar om en workshop i kreativt skrivande.Bild: Jerome Prebois

Gruppen

BIO. DRAMA. Frankrike (L'atelier), 2017. Regi: Laurent Cantet. Med: Marina Foïs, Matthieu Lucci, Warda Rammach, Florian Beaujean. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.53.

När den lågmälda socialrealismens mästare Laurent Cantet återvänder till franskt territorium, efter utflykter till Havanna och amerikanska östkusten, gör han det med ett komplext thrillerdrama där ordet blir vårt starkaste vapen.
I hamnstaden La Ciotat har just en sommarworkshop i kreativt skrivande börjat (”Workshop” är filmens engelska titel, ”L’Atelier” den franska, bägge passande, till skillnad från den missvisande svenska). Deltagarna består av en disparat samling ungdomar i behov av att aktiveras och bygga självförtroende. Ledda av den parisiska, framgångsrika författaren Olivia (Marina Foïs) ska de gemensamt skriva en kriminalroman och under tiden omskapa bilden av sig själva och sin hemort.
Diskussionerna blir snabbt hetsiga; olika bakgrunder och temperament ska jämkas, men den som stör på allvar är Antoine (Matthieu Lucci), en aggressiv kille, som provocerar med rasistiska kommentarer. Han ser sitt liv i La Ciotat som totalt meningslöst och vägrar köpa lärarens floskler om att man med fantasin kan göra vardagen till ett äventyr. Antoines begåvning och genomskådande, krassa blick väcker ändå Olivas nyfikenhet och i en kombination av fascination, vilja att förstå och ett egoistiskt behov att använda honom för research till sin kommande roman, gör hon ett försök att närma sig honom.
Utan att hemfalla till generaliseringar berättar Cantet en historia om en sargad ort, och ett klassamhälle under inflytande av rasism, nationalism, militarism och vapenfetischism – allt med sitt vanliga handlag av humanism. Med en ensemble nästan uteslutande bestående av lokala, icke professionella, skådespelare, med en närgången, smygande kamera och dito filmmusik skapar han en ständigt laddad och oförutsägbar stämning. Den onödigt konstruerade thrillerurladdningen i slutet raserar en del av skapelsen, men misstaget räddas något av den efterföljande scenen, där ordets makt befästs.
”Gruppen” är en film full av politiska och moraliska frågeställningar, men med huvudbudskapet att vi aldrig får sluta anstränga oss för att se, lyssna på, diskutera och bråka med varandra. I bästa fall lyckas vi kommunicera. Om inte, så har vi i alla fall försökt.
Gå till toppen