Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Katastrof slår till på Skånes konstförening

De bygger kojor av materialrester och målar på grottväggar. Babel Rehab använder sig av fiktiv världskatastrof för att skapa ny civilisation – tillsammans med besökare. På fredagkvällen står dörrarna öppna för allmänheten att börja bygga om på nytt.

Vernissagen "All our pasts and futures" hjälper besökare klara sig genom framtida katastroferBild: Anna Nyberg
Babels Rehab tar över Skånes konstförenings galleri på Södra Sofielund med ny vernissage om en postapokalyptisk värld. Verksamheten har regelbundna utställningar i delar av galleriet men denna gång är de redo att expandera.
– Jag har jobbat med detta temat i några år. Vi märkte att det var populärt och tänkte att det kan vara intressant att ge det större kontext, berättar konstnären Nina Jensen som även utformat Babels Rehab.
Konstprojektets workshops handlar om livet efter en katastrof och viljan att skapa en ny civilisation. Det är upp till var och en att tänka ut vilken typ av katastrof det kan vara – allt från naturkatastrofer till personliga katastrofer. Det är inte så viktigt tycker Nina Jensen. Huvudfokuset ligger på det praktiska arbetet och skapandet av en ny värld.
– Vi har alltid fungerat utifrån en värld av fiktiv katastrof. Det bottnar mycket i att jag i många år har känt att folk är rädda för naturkatastrofer och miljöförstörelser, berättar Nina Jensen.
Just nu arbetar de mycket med keramik och föremål som går att hitta efter en naturkatastrof som lera, pinnar och plast. De bygger även kojor och gör olika grottmålningar.
– Medan man arbetar pratar man också med varandra och delar fantasier om hur man vill att världen ska se ut. Workshopen handlar om att dela kunskap. Det är inte bara jag som pratar utan alla får tillfälle att under skapandet prata och dela med sig.
Nina Jensen kommer att hålla i workshops där det tillverkas dräkter och masker. Hon berättar även att det kommer att anordnas teckningskvällar och ges tillfälle att gå med i läsgrupper och filmklubbar.
– Jag arbetar processorienterat där det inte handlar om vad som händer med objekten som vi skapar. Det handlar mer om hur vi gör det praktiska arbetet tillsammans. Genom att diskutera med varandra och agera i vår samtid kan man släppa lite på rädslan inför kommande katastrofer, berättar Nina Jensen.
Hon betonar att vernissagen inte ska förlama och skrämma besökare inför framtida katastrofer utan snarare utrusta besökare med verktyg för att kunna överleva.
– Det är lätt att man blir handlingsförlamad. Men om man tänker att det värsta redan har hänt, kan man göra det bästa av situationen och använda sig av det vi har tillgång till.
Vad vill du att besökaren ska ta med sig?
– Jag vill att de ska få en öppnare fantasi. De ska våga fantisera om samhället och ha mer förtroende över skapandet. Våga prova saker utan prestationsångest. Men också inse vad som händer när man pratar med andra och samarbetar med andra.
Gå till toppen