Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt försök att bygga nytt vid Kulturen

Domstolen stoppade planerna på ett nytt bostadshus på Stora Algatan, eftersom det skulle täcka grannhusets fönster. På kort tid har planen gjorts om – och nu får fönstren tre meters utsikt.

På den nya skissen har det nya husets östra del fått en låg del som inte täcker för grannhusets fönster. Grannfastigheten är huset vid bilen på skissen över nybyggnaden på Stora Algatan.Bild: Fojab arkitekter
Sydsvenskan rapporterade strax efter nyår att mark- och miljödomstolen upphävt den nya detaljplanen för ett bostadshus på en nuvarande parkeringsplats vid Kulturen. Planen hade överklagats av flera parter av olika anledningar, men det som fällde avgörandet i domstolen var att tre gavelfönster på grannfastigheten skulle täckas för av det nya bostadshuset.
Kommunen beslöt först att överklaga domstolens beslut, men drog sedan tillbaka överklagandet för att istället arbeta om planförslaget.
Det har gått oväntat snabbt. Eftersom den omgjorda planen ingår i den tidigare planprocessen krävdes inget nytt samråd eller ny granskning, men under två veckor i mars ställdes det omarbetade förslaget ut för en kompletterande granskning.
På torsdag hamnar den bearbetade planen på byggnadsnämndens bord igen – ganska exakt ett år efter att den klubbades för första gången.
I det omgjorda förslaget får de tre fönstren på grannhusets gavel tre meters avstånd till det nya huset. Huset kan fortfarande byggas i fem våningar men får en lägre del som förbinder det med grannfastigheten.
Grannhusets gavelfönster på Stora Algatan får tre meters utsikt till det nya huset enligt planförslaget.Bild: Ingemar D Kristiansen
En dagsljusstudie har gjorts som visar att ljusinsläppet till grannlägenheten minskar något med det nya förslaget. Trädgården till grannfastigheten får också lite mer skugga. Efter grannens önskemål har höjden på det nya husets uteplats i söder minskats ytterligare.
Under granskningen kom tolv synpunkter på planen in. Arkitekturupproret och sex boende i området – som tidigare överklagat planen – uppger att de tänker överklaga den igen.
Detaljplanen innefattar ett nytt bostadshus med cirka 20 bostäder, samt möjlighet att omvandla grannbyggnaden i väster till cirka 18 bostäder och bygga ett underjordiskt garage.
Gå till toppen