Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmö stad polisanmäler företag efter sfi-fusk

Malmö stad polisanmäler utbildningsföretaget Hermods, dotterbolag till Academedia, för misstänkt bedrägeri. Kommunen kräver samtidigt bolaget på minst 4,7 miljoner kronor efter det att ersättning utgått på grund av felaktig fakturering, skriver Malmö stad i ett pressmeddelande.

Malmö stad har under kort tid polisanmält två företag som anlitats för utbildning inom svenska för invandrare (sfi). Misstanken rör bedrägeri och kommunen har begärt tillbaka över tolv miljoner kronor för felaktig fakturering. Arkivbild.Bild: Pontus Lundahl/TT
— Det här är bedrövligt och jag är rädd att det här är en härva som vi inte har sett slutet på ännu, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Orsaken till polisanmälan är att Hermods under tre månader i fjol ska ha fakturerat kommunen för betydligt fler lärare än vad företaget ska ha haft i sin undervisning i svenska för invandrare (sfi).
Läs mer: Malmö stad polisanmäler sfi-företag
— Vi har begärt in korrekta personallistor för hela avtalsperioden, men bara fått in för tre månader. Bara för de tre månaderna handlar det om 4,7 miljoner kronor som man felaktigt och medvetet har fakturerat för mer än man har rätt till, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
I ett pressmeddelande säger förvaltningsdirektör Lars Rehnberg att man misstänker att hanteringen med uppenbara oriktiga faktureringar har satts i system och är minst lika omfattande för andra ännu inte redovisade månader.
Kommunen polisanmälde nyligen ett annat utbildningsföretag – Astar, dotterbolag till Thorengruppen – för liknande bedrägerier. I det fallet har Malmö stad krävt minst 7,6 miljoner kronor tillbaka.
— Det är skattepengar som går till bolag som tar betalt för något som man inte har levererat. Den andra delen är att man inte erbjuder malmöbor den svenskundervisning som man har åtagit sig att ge dem, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Samtidigt granskas redovisningarna från de övriga tre företag som Malmö stad upphandlat sfi av: Alpha CE, Miroi och Iris Hadar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har efter avslöjandena beslutat att stoppa en planerad ny upphandling av sfi. Från 1 augusti tas de cirka 1 900 eleverna över till undervisning i Malmö stads egen regi.
Läs alla artiklar om: Sfi-fusket
Gå till toppen