Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rampage: Underhållande monsterbatalj

Dwayne Johnson.Bild: Fox

Rampage

BIO. ACTION/SCIENCE FICTION. USA, 2018. Regi: Brad Peyton. Med: Dwayne Johnson, Naomie Harris, Malin Åkerman, Jeffrey Dean Morgan. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.47.

Videospelet ”Rampage” har blivit GMO-katastroffilm. I centrum står primatologen David Okoye (Dwayne Johnson) och hans vän/studieobjekt, den intelligenta gorillan George. Deras vänskap – och USA:s framtid – prövas emellertid när George smittas av genförändrande smittämnen framställt med hjälp av CRISPR.
Är förkortningen bekant, beror det på att den revolutionerande gensaxen CRISPR/Cas9 varit aktuell i nobelprisdiskussionerna de senaste tio åren. Inte för att filmen har annat än knäppgöksvetenskapliga ambitioner, men det är en kul detalj.
Nå, apan muterar, växer till gigantformat och går bärsärkagång från Los Angeles till Chicago, Godzilla-stajl. På vägen ansluter två andra monstermutanter, flygande jättevargen Ralph och megakrokodilen Lizzie. Först blir det urban massförstörelse, sedan gladiatorbataljer monstren emellan. Likt japanska kaiju-filmer.
Tonen pendlar mellan skräck, fars och drama. När syskonen Wyden (Malin Åkerman, Jake Lacy) som styr skurkbolaget bakom det militärindustriella genteknikexperimentet kliver in i handlingen bjuds det även på psykopatfars. Det är knappast en slump att de båda lånar fysiska drag och manér av barnen i presidentfamiljen Trump. Åter påminns vi om att det inte är de skräckinjagande monstren vi ska vara verkligt rädda för, utan deras skapare i mänsklig skepnad.
Gå till toppen